НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 10220192 Картинка 6594621 Картинка 10522986 Картинка 7637065 Картинка 6549936 Картинка 10000244 Картинка 1880126 Картинка 8488510 Картинка 8258959 Картинка 8586655

Преподавател в НСА представи уникален сборник за Витоша

 
Изтъкнатият алпинист и преподавател в катедра ТАО на НСА, Дойчин Боянов представи днес уникален двуезичен сборник за Витоша. Присъстващите на стилната церемония в Музея на българската спортна слава първи видяха изданието, събрало информация за всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината. Книгата „Витоша – спортно туристически справочник“ става факт със съдействието на „София – европейска столица на спорта“.
Гости на събитието бяха кметът на София, Йорданка Фандъкова, ректорът на Спортната академия, проф. Николай Изов, Анна Петкракиева – директор на ПП Витоша, Анатоли Илиев, зам.-председател на „София-европейска столица на спорта“, доц. Александър Шопов – ръководител на катедра „Туризъм, алпинизъм , ориентиране“ в НСА и др.
След множество изкачвания в най-високите планини на планетата и достигането до някои неизкачвани дотогава върхове в Каракорум и Антарктика, Дойчин Боянов се посвещава на една по-близка и позната за нас планина – Витоша.
По своето съдържание и обхват изданието е първо по рода си у нас и по своеобразен начин потвърждава уникалността на планината Витоша и нейното огромно значение за  хората.
Един от представените в книгата маршрути е на студентите и преподавателите от Национална спортна академия „Васил Левски“ в редовните курсове по ТАО – част от учебната програма.
„Това не е книга за четене, а за преживяване“, заяви на представянето Дойчин Боянов и допълни, че сравнява Сборника с най-добрите си постижения. 
Кметът на София, Йорданка Фандъкова поздрави автора, като изтъкна образователната и възпитателна полза от подобни издания. „Градът има нужда от такива справочници за всички планини в околността. Столична община и „София – евростолица на спорта“ подпомагат Природен парк Витоша по Споразумението за рехабилитация на туристическа инфраструктура в планината, което подписахме миналата година,“ каза Фандъкова.
„Горд съм, че имаме такива преподаватели в Национална спортна академия“ - заяви ректорът на НСА,  проф. Николай Изов и пожела успех на Дойчин Боянов и изданието.
Благодарности за Сборника отправиха също Анна Петракиева – директор на ПП Витоша и Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“, който в края на своето изказване показа уникална карта на Витоша от 1951 г. 
Изданието може да се закупи в магазините за екипировка и  Интернет.Информация: Тодор Шабански

    Всички новини


 
??????? ??? Facebook Twitter Share