НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 5233829 Картинка 4942973 Картинка 6901608 Картинка 8628222 Картинка 5627079 Картинка 11976217 Картинка 767102 Картинка 4894953 Картинка 4032946 Картинка 21428

Сектор Тежка атлетика


Преподаватели- Доц. Валентин Панайотов, ДН ; Доц. Нели Янкова, доктор ; Гл. ас. Диляна Зайкова, доктор
Хонорувани преподаватели- Проф. Владимир Боянов, ДН ; преп. Ивайло Капанджиев

Спортисти Треньори Спортна дейност

Изтъкнати треньори по вдигане на тежести, възпитаници на НСА

Иван АбаджиевИВАН АБАДЖИЕВ
Като състезател печели първия медал за България - сребърен от световното първенство в Техеран през 1957 г. На Олимпиадата в Мексико 1968 г. заема 7-мо място. През 1969 година поема треньорското поприще, за да постигне в него удивителни резултати.
Под негово ръководство българският отбор печели следните отличия:
- 10 олимпийски титли;
- 7 първи, 10 втори и едно трето място от световни първенства;
- 9 първи и 11 втори места от европейски първенства.
Негови състезатели са завоювали общо 10 олимпийски, 59 световни и 79 европейски шампионски титли.
Обявяван за най-добър треньор на България през 1985, 1986, 1989, 1997, 1998 и 1999 година. Печели и званието "Треньор на 20-ти век в България".
Обичан и мразен, възвеличаван и критикуван, Иван Абаджиев е един от най-знаменитите треньори в цялата история на световния спорт. Под негово ръководство малка България дълги години имаше най-силните мъже на планетата. Нанесохме няколко тежки поражения в борбата за първото място в отборните класирания на могъщия навремето отбор на Съветския Съюз, където се отделяше изключително значение на представянето на съветските тежкоатлети. Много национална гордост донесе Абаджиев на нашия народ.
Носител на орден "Стара планина", доктор Honoris Causa на НСА.

ПАВЕЛ ДОБРЕВ

Дългогодишен преподавател в НСА, специализиран в силовите спортове. Той е на 72 години и председателства клуб "Ювенис - ювенте". Професор в НСА, доктор на педагогическите науки, има 50 години стаж и сега, след пенсионирането си, продължава да работи като хоноруван преподавател. Възпитаник е на Техникума за физкултура и спорт в Пловдив, първи випуск. Вече 56 години се занимава активно със спортна дейност. Завършил е 10-ти випуск в НСА - тогава Висш институт за физкултура. Оттогава се занимава и с тежка атлетика. Вече 31 години провежда състезания, на които неговият "Ювенис - ювенте" (клуб към НСА на ветераните - тежкоатлети, на който е президент) е шампион и рекордьор.
Мечтата на неговия живот е построяването на дворец, в който ще се помещава институт по ювенология (наука за младостта), който ще бъде вторият институт в света след този в Москва.
"Аз съм тренирал хора в напреднала старческа възраст - до 95 години - казва той. - Всички мои колеги смятаха, че това е опасно, че те се подлагат на стрес и на заплаха, но всички те се подготвиха по моята методика и се явиха и представиха успешно, като при това показаха младежка издръжливост и работоспособност".
В продължение на 50 години е направил 4 експеримента от по две години, като е изследвал влиянието на силовите упражнения върху всички органи и системи на организма със съвременна медицинска апаратура, включително изследвания в чужбина. Изводите са, че силовите упражнения имат силно положителен ефект върху организма във всяка възраст, като при това е видимо влиянието дори върху жизненоважно органи като сърцето и мозъка, а старите хора биват видимо подмладени.


 

 
??????? ??? Facebook Twitter Share