НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 6854983 Картинка 3171608 Картинка 10940391 Картинка 12178169 Картинка 9550789 Картинка 3661523 Картинка 7919175 Картинка 10512128 Картинка 2408399 Картинка 5060161

Шампиони посрещнаха кандидат-студентите на НСА в Деня на отворените врати

Публикувано на 29 март 2024

На 29 март 2024 г. Национална спортна академия отвори вратите си за ученици и кандидат-студенти. Около 350 гости имаха възможността да научат за специалностите и кандидатстването в НСА, както и да разгледат нейната уникална учебно-спортна база.

Ректорът на Академията проф. Красимир Петков приветства кандидат-студентите и представи трите факултета на НСА със съответните професионални направления, по които се осъществява обучение в тях. „Непрекъснато се стремим да подобряваме качеството и актуалността на обучението, така както усъвършенстваме великолепната база, която виждате. Специалностите в Академията са с насоченост, свързана със здравето на хората, защото спортът, освен елитен, е и инструмент за добро здраве“, подчерта ректорът и шеговито посочи „Тук не е за всеки! При нас идват успелите“, посочвайки присъстващите в залата елитни спортисти.

В събитието се включи и проф. Лъчезар Димитров, ректор на Академията през 2003-2012 г., който поздрави бъдещите кандидат-студенти и ги увери, че специалностите на НСА дават шанс за много добра професионална реализация навсякъде по света.

Специална изненада бе присъствието на шампионите Тереза Маринова, Йоана Илиева и Мария Оряшкова, които зарадваха участниците, разказвайки за личния си опит като възпитаници на Академията.

Олимпийската шампионка Тереза Маринова – преподавател към катедра „Лека атлетика“ представи в презентация възможностите за образование в НСА и акцентира върху многобройните дейности, чрез които студентите имат възможността да трупат знания и опит. 

„За мен НСА не е само университет. За мен това беше една мечта - да ме приемат, да следвам тук. Успях да завърша заедно двата факултета – за треньор и учител, после магистратура „Спорт и сигурност“, а след нея и докторантура. Никога не си бях представяла, че ще стана доктор в спортните науки. Бъдете смели в мечтите си!“, сподели Мария Оряшкова - шесткратна световна и десеткратна европейска шампионка по самбо.

Залата аплодира и най-успешната българска състезателка по фехтовка – европейската шампионка и бронзова световна медалистка Йоана Илиева, студентка в четвърти курс на НСА, която отдели от времето си за тренировка, за да окуражи колебаещите се и да ги увери, че елитните спортисти успяват да съчетаят състезателната си дейност с учебната, благодарение на обучението по индивидуален план, което Академията осигурява.

Преподаватели представиха различни специалности, отговориха на въпросите на кандидат-студентите и им показаха аудитории, спортни зали и открити съоръжения.

За предстоящата учебна 2024/25 година в НСА ще може да се придобие професионална квалификация за треньор по 67 вида спорт. Голяма част от специалистите се дипломират и с втора специалност, а това удвоява шансовете им за успешна кариера.

Освен треньор по вид спорт, НСА предлага и други перспективни специалности, сред които спортен аниматор, спортен мениджър, спортен коментатор, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, учител по физическо възпитание и спорт, кинезитерапевт и медицинска сестра.

В трите факултета на НСА – „Спорт“, „Педагогика“ и „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“ се обучават около 3 500 студенти в бакалавърски, магистърски и докторски програми. На тяхно разположение са съвременно оборудвани учебни зали, Център за научна и приложна дейност в спорта, десетки открити и закрити спортни съоръжения, плувен басейн, хранителен блок и общежития. Уникалната база на НСА се допълва от учебно-спортни комплекси в планините Пирин, Рила и Витоша, както и на морския бряг близо до Несебър.

В периода на кандидатстване – от 10 юни до 3 юли – документи ще могат да се подават онлайн, в Ректората на НСА и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация из цялата страна.

За всички условия кандидат-студентите могат да се информират от: https://www.nsa.bg/bg/page,1644

 
 


 
Facebook Twitter Share