НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 6574562 Картинка 9504612 Картинка 4344411 Картинка 11758007 Картинка 6855423 Картинка 10627686 Картинка 12165929 Картинка 136784 Картинка 909829 Картинка 2027151

Ректорът на НСА участва в церемонията „Спортната слава на България“

Публикувано на 05 февруари 2024

Ректорът на Национална спортна академия проф. Красимир Петков участва в церемонията „Спортната слава на България“, с която Министерството на младежта и спорта отличи спортистите, завоювали медали през 2023 г. на световни и европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории.

Проф. Петков връчи наградата на сабльорката Йоана Илиева (студентка в НСА “Васил Левски“) за постигнатия от нея исторически успех за българската женска фехтовка - бронз от Световното първенство в Милано. Поради ангажименти Йоана не успя да присъства и

от нейно име наградата получи Запрян Ванчев, член на Управителния съвет на Българската федерация по фехтовка и директор на Фехтовална академия „Васил Етрополски“.

„От името на Йоана Илиева и на българската фехтовка искам да ви благодаря за оказаната чест. Поръчано ми е от нея да благодаря на целия фехтовален екип, на всички приятели на фехтовката в България, защото те стоят зад тези успехи. Щастливи сме, че българската фехтовка отново е на световната карта и върви напред. Надяваме се и обещаваме, че това ще продължи. Благодаря и на проф. Петков за всестранната подкрепа в лицето на Национална спортна академия, за да може фехтовката да се развива. Благодаря на всички и желая успех в Париж", заяви Запрян Вачев.

Сред наградените спортисти имаше и много други студенти и възпитаници на НСА „Васил Левски“. Отличени бяха ансамбълът по художествена гимнастика в състав – Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, както и индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Стилияна Николова, състезателят по спортна стрелба Кирил Киров, параатлетите Християн Стоянов и Ружди Ружди, състезателите по борба Семен Новиков, Едмонд Назарян, Кирил Милов, Георги Вангелов, Микяй Наим, Юлиана Янева, Биляна Дудова и Евелина Николова, боксьорите Станимира Петрова, Светлана Станева, Хавиер Диаз и Йордан Морехон, тежкоатлетите Карлос Насар и Иван Димов, таекуондистката Калина Бояджиева и бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви.

ММС връчи и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Отличени бяха Александър Везенков (баскетбол), Григор Димитров (тенис) и женският национален отбор по шахмат в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева.

„Развълнувам съм, че пред мен има толкова много атлети, донесли на България златни, сребърни и бронзови медали. Благодаря на всички Вас за лишенията, за усилията, които полагате. Благодаря и на Вашите треньори, които са неотлъчно до Вас и развиват качества Ви. Тази година е много специална, защото само след шест месеца започва най-големият спортен форум – Олимпийските игри в Париж. Желая Ви здраве, сила и успех през новата година. Напред и нагоре!", заяви министърът на младежа и спорта доц. Димитър Илиев в приветствието си.

Министър-председателят акад. Николай Денков също поздрави шампионите: „Вие сте хората, които прославят България по света. Ще ви подкрепяме там, където имате нужда“. Акад. Денков отбеляза, че държавата, в лицето на ресорния министър Димитър Илиев, прави всичко възможно, за да подпомага спортистите. „Всички разчитаме на Вас, стискаме палци! Като правителство трябва да Ви подкрепим с каквото можем. И ще го направим“, каза още акад. Денков.

На церемонията присъстваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак, зам.-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева, изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Георги Тарлеков, както и големи български спортисти и ръководители, сред които Петър Лесов, Валентин Райчев, Йорданка Благоева, Георги Глушков, Красимир Инински, Иво Ангелов, Невяна Владинова, Володя Златев и др.

 
 


 
Facebook Twitter Share