НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 9011855 Картинка 1716377 Картинка 9622599 Картинка 6188594 Картинка 6715145 Картинка 1414544 Картинка 8931463 Картинка 5641343 Картинка 7983490 Картинка 10615480

­­НСА откри учебната 2023/24 година с нови специалности и обновена база

Публикувано на 18 септември 2023

На 18 септември в Аула „Максима“ на Национална спортна академия „Васил Левски“ официално бе открита академичната учебна 2023/2024 година.

В отделни срещи с различните факултети студентите бяха поздравени от ректора проф. Николай Изов, академичното ръководство и Студентския съвет на НСА.

„Възползвайте се максимално от възможностите, които Ви предоставя Национална спортна академия – уникална учебно-спортна база и шанса да се учите от най-добрите в преподаватели в съответната област“, посъветва проф. Изов първокурсниците и им пожела да отстояват упорито целите си, за да постигнат мечтаната професионална кариера.

Акцентирайки върху разнообразието от дейности, в които студентите на НСА имат възможността да участват и да развиват себе си, председателят на Студентския съвет Елена Прокопова пожела на новите си колеги успех във всички начинания и старание в следването.

Лично поздрави студентите и ръководният екип на Министерството на младежта и спорта, представляван от министъра доц. Димитър Илиев и зам.-министъра проф. Даниела Дашева.

„Предстои ви да направите голямата крачка към поетите отговорности. Образованието в НСА ще ви научи как да се справяте с големите проблеми, как да бъдете по-добри хора и да бъдете специалисти във вашата област. Сега е моментът да инвестирате в образованието и във вашето бъдеще“, акцентира министър Илиев в обръщението си. В израз на уважение към институцията Национална спортна академия министър Димитър Илиев отличи ректорът и академичното ръководство с почетен плакет.

Приветствие към академичната общност на НСА отправи и председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в 49-то Народно събрание Небие Кабак.

„Сигурна съм, че сте направили верния избор, записвайки се в Академията, защото в условията на сериозна конкуренция НСА се радва на голям интерес от кандидат-студенти, поради високото качество на обучение и професионализма на преподавателите. Това е важен фактор за успеха“, заяви Небие Кабак.

За да поздрави първия випуск приети по специалността „Медицинска сестра“ в залата бе и д-р Венелина Милева – изпълнителен директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда – една от водещите университетски болници, с които НСА си партнира при създаването на специалността, а и при самото обучение на специалистите. Освен с финансова подкрепа от болницата за първокурсниците с най-висок успех, д-р Милева подчерта, че водещи експерти на Токуда са ангажирани и в преподаването и практическото обучение по специалността в НСА.

 Сред официалните гости бяха също проф. Лъчезар Димитров - ректор на НСА в периода 2003-2012 г., Валентин Заяков - съветник към Парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта, Зорница Петкова – директор „Човешки ресурси“ в Токуда, г-н Фикри Кипер - директор „Човешки ресурси в Аджибадем Сити Клиник и др. Гостите се запознаха с кампуса на Академията, разгледаха някои от учебните аудитории, Заседателната зала и Образователния и олимпийски център.

По традиция на тържеството приетите с най-висок успех в трите факултета на Академията и спортистите с най-значими постижения получиха студентските си книжки с поздравления от деканите и аплодисменти от залата.

И през настоящата академична година световни, европейски и държавни шампиони и медалисти избраха НСА за свой университет. Сред тях са Карлос Насар – световен и европейски шампион и световен рекордьор по вдигане на тежести, Иван Георгиев - световен шампион по силов трибой, Георги Иванов – европейски шампион по борба, световните шампионки с националния отбор по естетическа и групова гимнастика Сияна Табакова и Карина Нейкова, бронзовите медалисти от европейски първенства Кирил Борисов - бокс и Савина Дудова – карате, волейболистите Даниел Павлов (бронзов медалист с националния отбор - младежи на Световното първенство през т.г.) и Рангел Витеков (спечелил бронз на европейско първенство с националния отбор-младежи). Всички те получиха студентските си книжки от декана на факултет „Спорт“ проф. Красимир Петков и неговия заместник доц. Христо Андонов.

Овации в залата предизвика и официалното представяне на спечелената от отбора на НСА Купа на Летния университет – най-мащабното студентски спортно събитие, организирано от Националното представителство на студентските съвети. Трофеят бе връчен символично на ректора на НСА проф. Изов от ръководството на Студентския съвет – Елена Прокопова и Иван Пенков.

По традиция деканите на трите факултета поздравиха и класиралите се с най-висок успех (съответно при жените и мъжете) в кандидатстудентската кампания.

В I поток на факултет „Спорт“ това са: Ева Бакърджиева – специалност „Плуване“ с бал 22,80 и Даниел Гусев – специалност „Кондиционна подготовка“ с бал 23,35. Във II поток на факултет „Спорт“ - Мария Манзурова - специалност „Туризъм, алпинизъм, ориентиране“ с бал 23,18 и Тихомир Симеонов –специалност „Ръгби“ с бал 23,87.

Във факултет „Педагогика“ деканът проф. Огнян Миладинов и зам.-деканът доц. Вера Антонова приветстваха отличниците Габриела Петрова с бал 22,94 и Лъчезар Георгиев Маргинов с бал 23,48.

Във факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“ поздравления от декана проф. Даниела Любенова и зам.-декана доц. Кръстьо Згуровски получиха две дами от специалността „Кинезитерапия“ с еднакъв бал 29,59 - Антония Каменова и Надежда Христева, а от мъжете приетият с най-висок успех Алекс Серафимов с бал 28,50 от същата специалност.

През настоящата учебна година към академичната общност на НСА се присъединиха над 940 първокурсници. Сред тях са и първите студенти от новата за НСА специалност „Медицинска сестра“, приемът за която бе напълно изпълнен. Друга новост е професионалната квалификация „Уелнес и СПА консултант“ към специалност „Спорт“, която също стартира от тази година.

В проведената кампания за бакалавърските програми на НСА се конкурираха повече от 1 400 кандидати за определените места по държавна поръчка. От приетите първокурсници 818 ще следват в редовна форма на обучение, 140 в задочна. Почти всички места бяха заети след второто класиране на кандидатите, а допълнителен прием имаше само за медицинските сестри.

Кампанията регистрира най-голям интерес към специалностите „Физическо възпитание“, „Кинезитерапия“ , „Футбол“ , „Волейбол“, „Автомобилен и мотоциклетен спорт“, „Баскетбол“, „Борба“, „Фитнес“ и „Художествена гимнастика“. 

В НСА учебната година започна с още придобивки в учебно-спортната база, благодарение на продължаващия процес по цялостно реновиране. С красивото си озеленяване, модернизирани учебно-спортни съоръжения и научноизследователски център, обновени алеи и паркинги, кампусът на Академията е сред най-високо оценените и любими места в столичния град. Основно реновирани са и изнесените бази на НСА на Витоша, в к.к. Боровец и гр. Несебър. Предстои цялостен ремонт и на други важни обекти, сред които закритата лекоатлетическа писта и сградата към тенис кортовете.

 
 


 
Facebook Twitter Share