НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 8772451 Картинка 3652602 Картинка 2997157 Картинка 6297619 Картинка 11070493 Картинка 9079446 Картинка 1956121 Картинка 9947927 Картинка 8278406 Картинка 8841199

НСА отпразнува Деня на Академията с почетни награди


Академичната общност на Национална спортна академия „Васил Левски“ отпразнува своя празник – Деня на Академията – 15 ноември. Паметната дата е свързана с откриването на първата учебна година във висшето ни училище, случило се през 1942 г., точно преди 80 години.

В чест на повода бяха поднесени венец и цветя пред паметника на Васил Левски и се проведе Тържествен академичен съвет, на който бяха удостоени с почетни награди бележити личности на НСА. Събитието уважиха с присъствието си кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, президентът на БФ Ски Цеко Минев, председателят на Настоятелството на НСА Красимир Дачев, членът на УС на АУС „Академик“ Спас Ставрев и др. Водещ на церемонията беше проф. Апостол Славчев, зам.-ректор по качество на образованието и акредитация.

В приветствието си ректорът проф. Николай Изов изтъкна постигнатите от поколения педагози успехи, които извеждат Академията на челна позиция и утвърждават авторитета й. „НСА е лидер в подготовката на високо квалифицирани специалисти в областта на спорта, физическото възпитание и кинезитерапията не само в страната ни. Нашата Алма Матер е авторитет в международните академични среди, уважаван партньор в изпълнението на проекти по европейските програми и мобилността по Еразъм+. Нека да се поздравим с тези успехи и да се гордеем с тях!“, акцентира проф. Изов. Ректорът съобщи и новината, че НСА вече има своя валидирана пощенска марка, посветена на 80-годишнината й. Средствата от закупуването й ще се използват за залесяване на територията на кампуса, като символ на приемственост между поколенията възпитаници на НСА, обяви проф. Изов.

„Тайната за просперитета на Академията се състои в това, че от началото до днес  тя не промени своята философия, принципи и отговорности. От началото до днес стремежът за изграждане и развитие на спортното образование и наука бе най-важното за тези, които имаха призванието и дълга да   ръководят, опазват и развиват нашата Алма матер в непрестанните изпитания вследствие на сложните социални, икономически и културни процеси на развитие в България и света“, заяви в  приветственото си слово председателят на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев.

С най-високите отличия на Академията – „Почетен медал с лента“ и „Златна значка“ бяха наградени съответно проф. Пенчо Гешев, ректор от 2012-2019 г. и проф. Петър Киров, двукратен олимпийски шампион и изтъкнат преподавател. Наградата „Почетен медал“ ректорът връчи на президента на БФ Ски Цеко Минев и преподавателите с кръгли годишнини проф. Димитър Михайлов, проф. Райна Бърдарева, доц. Николай Станчев и доц. Нено Христов.

Сред наградените преподаватели, чествали юбилей през годината, бяха също проф. Юлия Мутафова, доц. Борис Маринов, доц. Митко Червеняков, проф. Бонка Димитрова, проф. Зоя Горанова, доц. Иванка Тошева и др. Служители с кръгли годишнини също бяха отличени с почетни плакети: Николинка Чалъкова, Ина Илиева, Валентина Михайлова и др.

Със специалната награда на кмета на Столична община за изследователски проект в областта на спорта със значим социално-обществен принос г-жа Йорданка Фандъкова отличи студентите от магистърската програма „Кинезитерапия“ Симона Велчева  и  Симеон Андреев. Двамата млади изследователи заслужиха наградата заради класирането си за най-добър постер на VIII Национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие, София 2022 г.

В поздравлението си към Академичната общност г-жа Фандъкова изрази благодарността си към НСА като „дългогодишен верен партньор“ и сподели: „За всеки град е привилегия да има такова висше училище, което да обучава младите хора, да развива наука. Благодарение на НСА и на великите спортисти, които са тук, София вече пет години е европейска столица на спорта“. В подкрепа на думите си кметът Фандъкова удостои Академията с почетен плакет на Столична община, носещ герба на София.

За постигнат отличен успех в обучението студенти от трите професионални направления в НСА получиха стипендии от 2 000 лв, осигурени от членовете на Настоятелството Красимир Гергов, Кирил Вътев и д-р Петър Велев. Отличникът на професионално направление „Спорт“ е Екатерина Горанова - 4 курс,  специалност „Айкидо“, успех – отл. 5,87.

По две студентки с еднакъв среден успех си поделиха стипендията в другите две професионални направления. В „Обществено здраве“ наградата получиха Симона Миленова и Велика Стоичкова от 3 курс на специалност „Кинезитерапия“, с успех – отл. 5,88. В професионално направление „Педагогика на обучението по физическо възпитание“  това бяха второкурсничките Снежана Митова и Ивон Декова с успех - отл. 5,88. Чековете за стипендии връчиха Красимир Дачев и Кирил Вътев.

Почетна награда за Академията получи ректорът на НСА от АУС „Академик“ с благодарност за успешната съвместна работа между двете институции. Отличието връчи Спас Ставрев.

Преподаватели, придобили по-висока научна степен и академична длъжност, получиха дипломите си лично от ректора. Сред тях бяха придобилите ОНС „доктор“ Мария Оряшкова - десеткратен европейски и шесткратен световен шампион по самбо, Полина Тодорова, Калоян Чернев и др., придобилата степен „доктор на науките“ доц. Мариана Борукова, „новите“ професори: Любомир Петров, Николина Димитрова и Иван Колев, доценти: Венета Петкова, Васил Димитров и Таня Светославова, главен асистент: Борис Воденичаров и асистент: Борислав Чонгов.

Бурни аплодисменти придружаваха церемонията по връчване на наградите за студенти медалисти от световни и европейски първенства, както и от световни купи. Заслужени отличия получиха националният ансамбъл по художествена гимнастика: Рейчъл Стоянов, Женина Трашлиева, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова (абсолютни световни шампионки и златни медалистки от Световното първенство в София, 2022); каратистите Валентин Георгиев (шампион на Световното първенство по карате шотокан), Вероника Георгиева (вицешампионка на Световното първенство по карате шотокан), Валентин Крумов (2 място на Световното първенство по карате шотокан), Теодор Лазаров (европейски шампион по карате шотокан);  Иван Димов (европейски шампион по вдигане на тежести в категория до 61 кг), Стефани Стоева (европейска шампионка по бадминтон за жени, в двойка с Габриела Стоева), Кирил Милов (вицешампион от Световното първенство за мъже, в категория до 97 кг, класически стил и европейски шампион при мъжете), Боряна Калейн (носителка на 3 златни медала от Европейското първенство по художествена гимнастика в Израел, 2022), Атанас Колев (европейски шампион по сумо при мъжете), Антон Ризов (европейски вицешампион по спортна стрелба), Емил Нейков (европейски вицешампион на скиф до 23), Радослав Стефанов (европейски вицешампион на двойка каяк), Калоян Стаменов (сребърен медалист от Световна купа по спортна стрелба), Лора Христова, Валентина Димитрова и Стефани Йолова (бронзови медалистки от Световното по биатлон за девойки, щафета), Михаела Христова (бронзова медалистка от Европейското първенство по сумо), Стефани Веселинова (бронзова медалистка от Европейското първенство по сумо), Ива Иванова (2 бронзови медала от Европейското първенство по самбо - и при жените и при девойките), Георги Граматиков (3 място на ЕП по джудо за мъже и жени до 23 г.),  Цветан Данчов (бронзов медалист от Европейското първенство по самбо за младежи), Любен Филипов (бронзов медалист от Европейското първенство по самбо за младежи), Кристина Николова (носителка на пет шампионски титли на Европейската купа по кикбокс) и Сашо Велинов (шампион от Световната университетска купа по силов трибой).
 
Facebook Twitter Share