НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 7599285 Картинка 11188819 Картинка 106236 Картинка 7423888 Картинка 8677180 Картинка 4688644 Картинка 1095274 Картинка 1345205 Картинка 5721803 Картинка 2124191

НСА награди най-добрите си спортисти за 2021 година

 
Спортист №1 е каратистката Виктория Филипова.
На церемония, съобразена стриктно с противоепидемичните мерки, днес, академичното ръководство на Национална спортна академия „Васил Левски“ спази традицията и отличи Топ 10 на най-добрите студенти-спортисти от своите клубове, завоювали успехи на международни, държавни и студентски първенства.
Спортист на годината за 2021-ва стана Виктория Филипова – студент четвърти курс, в специалност „Карате“ и състезател на карате клуб „Файтърс“ към НСА. Само преди месец тя триумфира с шампионската титла на Световното първенство в абсолютната категория при жените, а по-рано през годината завоюва и сребърен медал от европейското за жени.
Освен специално изработената статуетка, връчена от ректора, проф. Николай Изов тя получи и парична премия от 2000 лева, осигурена от г-н Красимир Дачев, председател на Съвета на настоятелите към НСА, чрез „Свилоза“ АД. Наградата й бе връчена от проф. Пенчо Гешев – член на Настоятелството и ректор на Академията в периода 2012-2019 г. 
За треньор на годината бе обявен гл.ас. Радослав Пенов – преподавател и треньор по карате в катедра „Борба и джудо“, а отличието си той получи от проф. Лъчезар Димитров – ректор на Спортната академия 2003-2012 г. 
На днешното събитие бе отдадено и заслужено уважение към елитните български спортисти и техните треньори, възпитаници на НСА, за високите им постижения през тази година на Олимпийските игри в Токио, на световни и европейски първенства. Проф. Николай Изов връчи награди на олимпийските шампионки от националния ансамбъл по художествена гимнастика и треньорката им Весела Димитрова, на петата от Игрите в индивидуалната надпревара Боряна Калейн с наставничката й Марияна Памукова, на световния и европейски шампион за младежи в гребането Емил Нейков, на европейската шампионка във вдигането на тежести Надежда Мей-Нгуен. На церемонията не успяха да присъстват бронзовата медалистка от Игрите в японската столица Тайбе Юсеин с нейния треньор Петър Касабов, която е на подготвителен лагер на Белмекен и бадминтонистката Стефани Стоева, участваща в момента със сестра си Габриела на Световното първенство в Испания.
 „Богатството на Национална спортна академия „Васил Левски“ са нашите студенти, преподаватели, спортисти и треньори. Всички наши възпитаници тук и по целия свят, които не спират да издигат престижа й. В навечерието на Рождественските празници и Новата 2022 година, в която ще честваме 80-годишнината на нашата Алма Матер, пожелавам от все сърце крепко здраве на Вас и Вашите семейства, мир, благоденствие и удовлетворение от постиженията“ – заяви в поздравлението си към спортисти и треньори ректорът, проф. Николай Изов.
През отминаващата 2021 година студентите – спортисти на НСА завоюваха 111 златни, 81 сребърни и 121 бронзови медали в състезанията от държавните календари на спортните федерации.
Станаха отборни победители на „Университетски Зимни игри Пампорово“ и  Националната Универсиада, организирани от Асоциацията за университетски спорт „Академик“. Нашите студенти спечелиха отборната купа при участието си в „Летен Университет 2021“ на Националното представителство на студентските съвети в България.
 
??????? ??? Facebook Twitter Share