НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 5375770 Картинка 4246656 Картинка 11242852 Картинка 8331966 Картинка 3886342 Картинка 7469843 Картинка 1732619 Картинка 7695962 Картинка 7454260 Картинка 4724760

Общото събрание на БОК утвърди олимпийската делегация за Игрите в Токио

Общото събрание на Българския олимпийски комитет, което се проведе днес в Аула максима на НСА “Васил Левски“, гласува и утвърди състава на делегацията, която ще представя страната ни на XXXII Олимпийски летни игри в Токио от 23 юли до 8 август.
Състезателите, спечелили квоти са 42-ма, а треньорите 29, като повечето от тях са и възпитаници на НСА. Водачи на отбори ще бъдат Илияна Раева - председател на БФ Художествена гимнастика и Христо Маринов – председател на федерацията по борба. Седем са медицинските лица, които ще се грижат за здравето на българските представители в японската столица.
Ръководител на олимпийската ни делегация е председателят на БОК Стефка Костадинова, заместник-ръководител е Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, а шеф на мисията ще е Камелия Игнатова. 
Знаменосец на българската делегация на откриването на Игрите ще бъде Мария Гроздева. Най-титулуваната българка – двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба, с общо пет олимпийски медала ще участва в Токио на своята рекордна за наш състезател седма олимпиада.
„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една победа,“ заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова.
Тя благодари за силната подкрепа и вярата от страна на българската държава и се обърна към всички сънародници с апел „да подкрепим нашите олимпийци и да дадем мощен стимул за успеха и доброто представяне на цялата ни делегация“.
„Нека всички заедно бъдем като един зад нашите състезатели и отбори, защото те се нуждаят от силна подкрепа, кураж и вяра. От сърце желая на всеки един от спортистите ни да има своя голям ден по време на Олимпиадата. Всички да бъдат здрави и силни, да носят с чест и гордост българските екипи. Вярвам, че в Токио ще можем да чуем родния химн по време на награждаванията,“ каза още звездата на световния спорт Стефка Костадинова.
Общото събрание прие нови индивидуални членове на БОК, сред които е най-титулувания български спортист на Игри на Олимпиадата – Мария Гроздева, един от най-големите борци в света за всички времена – Валентин Йорданов, трикратната световна щампионка в художествената гимнастика – Мария Петрова, последният ни олимпийски шампион – Румяна Нейкова, проф. Лозан Митев – директор на Националната олимпийска академия към БОК и ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА , Румен Стоилов-председател на БФ Джудо. Нови членове на Комитета са и федерациите по Скейтборд и Брейк, а на основание чл. 25 от Устава на БОК бе прекратено членството на БФ Бобслей, както и на БЛРС и СБА.
Преди началото на Общото събрание ръководството на Олимпийския комитет проведе работна среща с проф. Николай Изов, ректор на НСА и заместник-председател на БОК. 


Всички


 
??????? ??? Facebook Twitter Share