НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 9340243 Картинка 2917506 Картинка 11572644 Картинка 10847797 Картинка 8499287 Картинка 9558564 Картинка 9406229 Картинка 11983220 Картинка 9547810 Картинка 4220162

Олимпийският огън бе запален в НСА и предаден на председателя на БОК Стефка Костадинова

Олимпийският клуб към Национална спортна академия „Васил Левски“ запали факлата със символния огън в двора на легендарната учебна база на ул. „Гургулят“ и с това даде старт на честването на Международния олимпийски ден – 23 юни.
С пожелание да предават и пазят огъня – символ на духа и ценностите на Олимпизма, студенти, учители и ученици – членове на олимпийските клубове в София го пренесоха до светинята на българския спорт – Националния стадион „Васил Левски“. Приветствие към всички участници отправи проф. Лозан Митев, ръководител на катедра „Мениджмънт и история на спорта“ и председател на Националната олимпийска академия към БОК. В двете почетни обиколки на факелната щафета се включиха спонтанно и състезатели по лека атлетика, като сред тях бе Магдалена Христова – дългогодишен национален състезател, многократен шампион в скока на дължина, на 100 и 200 м, възпитаник на НСА и настоящ треньор.
Предаван от ръка на ръка олимпийският огън премина през центъра на София, за да стигне до председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Легендарната атлетка посрещна щафетата и прие факела от ръцете на студентите от НСА. „Днес е празник в целия свят. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас – бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията,“ каза в краткото си приветствие към студентите Костадинова.
След това председателят на БОК даде старт на кросовото бягане из алеите на най-новия софийски парк „Възраждане“, в което се включиха ученици от столичните училища, студенти на НСА и други висши училища. Празникът завърши със стотици снимки и селфита на младежите с настоящата световна рекордьорка в скока на височина и звезда на българския спорт Стефка Костадинова.
Преди това Олимпийският ден и Денят на българския олимпиец бе честван и в Сопот, където в Професионалната гимназия „Ген.Владимир Заимов" факелът с олимпийския огън беше носен от Александър Попов, ученик от 11 а клас. Олимпийският химн беше изпълнен от Габриела Генова, ученичка от 8 б клас, а нейни съученици изписаха олимпийските кръгове облечени в съответния цвят тениски. 
Чествания по повод Международния олимпийски ден се проведоха в Бургас, Варна, Благоевград, Радомир, Перник, с. Железница и други.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Древните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игрите да се провеждат на всеки 4 години. 
 

Всички


 
??????? ??? Facebook Twitter Share