НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Великолепно представяне на Теодор Кабакчиев в екстремната надпревара „Sea to Sky“

Второкурсникът в специалност „Мотоциклетизъм“,Теодор Кабакчиев (КТМ, Еконт), се намеси в битката на големите в едно от едно от най-атрактивните състезания по хард ендуро - „Sea to Sky“. Това е единствената надпревара, в която мотоциклетистите стартират от плажа и стигат близо до небето, на 2365 метра надморска височина в планината Олимп.

По традиция „Sea to Sky“ се проведе в четири дни, с четири отделни старта, като в него участвах 170 пилоти от 17 държави, сред които и звезди на този спорт като Греъм Джарвис (Хускварна, Великобритания), Уейд Янг (Шерко, Южна Африка), Били Болт (Хускварна, Великобритания), Марио Роман (Шерко, Испания) и др.

Прологът, или т.н. „Beach Race“, се проведе на плажа на турската Ривиера, пред хотелите в Кемер, на затворено пясъчно трасе. В квалификацията Теодор даде 13-о време и си осигури място във финал А, в който стартираха най-бързите 50. Финалът беше с времетраене от 15 минути плюс една обиколка, с масов старт. Световният шампион по Супер Ендуро при младежите стартира великолепно и излезе на втора позиция, която запази в по-голямата част от състезанието. В последните три тура габровският талант изгуби две места и завърши 4-ти след Били Болт, Марио Роман и Уейд Янг. Зад него остана великанът в хард ендуро надпреварите Греъм Джарвис.

В следващите изпитания „Forest Race“ и „Sky Race“ направи добри карания, което му отреди третата позиция в класирането след третия ден на надпреварата.

В най-сериозното изпитание от хард ендуро „Sea to Sky“ – т.н. „Olympus Mountain Race, Теодор Кабакчиев направи отличен старт и поведе групата на най-бързите 10. Впоследствие претърпя падане, но продължи да води колоната. Грешно избран маршрут на едно от препятствията по трасето обаче му коства лидерската позиция и загуба на няколко места. След това Кабакчиев изпревари трима и стигна до петата позиция. Пред него беше само групата на фирмените пилоти на „Шерко“ и „Хускварна“ – Янг, Роман, Джарвис и Болт. Теодор не успя да навакса изоставането си, за да се намеси в битката за подиума и завърши пети за 2:51:05 часа.

Следващата подобна надпревара, в която Кабакчиев планира да участва, е „Red Bull Romaniacs“. Състезанието, което по традиция събира голяма част от най-добрите хард ендуро пилоти в света, е насрочено за края на октомври в Румъния.

Информация: sport-gabrovo.comВсички


??????? ??? Facebook Twitter Share