НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Здравка Йорданова и гл. ас. Дойчин Боянов станаха Почетни граждани на София

Столичният общински съвет присъди званието "Почетен гражданин на София" на двама изключителни спортисти и възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“ - Здравка Йорданова и гл.ас. Дойчин Боянов.

В историята на българския спорт името на Здравка Йорданова е записано със златни букви. На Игрите в Монреал през 1976 година тя става една от първите българки, спечелили олимпийска титла. В кариерата си има десетки отличия от световни и европейски първенства плюс призови места от други престижни регати. Завършила е висшето си образование във ВИФ (НСА).    

След края на състезателната си кариера Здравка Йорданова продължава да бъде с много активна социална позиция. Тя е сред утвърдените вече спортни журналисти, член на Изпълкома на Българския олимпийски комитет, член на управата на Фондация „Български спорт“ и председател на Българската федерация на спортистите-ветерани. Тя е една от плеядата спортни звезди на България, които подкрепиха кандидатурата и работата на фондация "София-Европейска столица на спорта".

Изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов е силно социално ангажирана личност и утвърден преподавател в Национална спортна академия. Той е един от малкото българи, изкачили най-високия връх на планетата – Еверест. Дойчин неспирно инициира и развива нови позитивни предизвикателства и полезни проекти, със своите ентусиазъм, амбиция и новаторство той е много силен пример за младите българи и за бъдещите поколения.

През последните години Дойчин Боянов извърши апостолска работа по утвърждаването и промотирането на Витоша и на София като богатство и разнообразие от възможности за спорт, отдих, туризъм и активен начин на живот. Наред с това, той бе в основата на проекта с благотворителна цел „Витоша – достъпна за всички“. Съвместно с инициативата „София – европейска столица на спорта", кампанията подпомогна Природен парк „Витоша“ в набирането на средства за изграждане на алея и спортна площадка за хора с физически увреждания в местността „Игликина поляна“.

Поздравления и адмирации към всичките им заслуги!

По информация на monitor.bg

 

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share