НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 7942060 Картинка 12251025 Картинка 8021417 Картинка 10170652 Картинка 3724143 Картинка 1038623 Картинка 9048096 Картинка 3529806 Картинка 8203638 Картинка 3248418

Експерти от НСА "Васил Левски" са част от Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към президентството

Публикувано на 27 юни 2018

Ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев се включи вчера в учредяването на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към президента на Р България Румен Радев. Освен проф. Гешев, в него НСА е представена от проф. Даниела Дашева, която ще бъде зам.-председател, проф. Бисер Цолов, както и състезателят по тенис на маса и наш студент Денислав Коджабашев. На срещата проф. Пенчо Гешев увери президента Радев и участниците, че спортната Алма матер ще даде своя принос с изготвянето на анализи и проучвания от свои преподаватели и спортни експерти.

Новосъздаденият съветът ще работи за усъвършенстването на системата на българския спорт, за намаляване на агресията и насърчаването на физическото възпитание и спорта в българските училища. Негов председател ще бъде съветникът на президента по младежта и спорта Георги Александров, който е и докторант в НСА, а сред членовете са още Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Теодор Салпаров, Енчо Керязов, проф. Симеон Йорданов, Христо Меранзов, Андрей Шарев, доц. Ефрем Ефремов, бившия ректор на НСА проф. Светослав Иванов и др.

„Като много сектори в обществото ни масовият спорт също изживява криза, и точно това е една от основните цели на този съвет - с вашата експертиза, с опита, с мотивацията и визията ви, да направим така, че да се създадат условия за усъвършенстване на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта и той да се върне обратно в училищата. Само тогава ще имаме здрава нация и можем да постигнем високо спортно майсторство“, заяви по време на срещата Румен Радев.

Президентът посочи, че страната ни не само е намалила драстично финансирането за българския спорт, но се е отдръпнала и от редица важни помощни, регулаторни и координиращи функции. „Вече се радваме и на един медал от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от училищата, от младите ни хора, и беше изместен от болестите, затлъстяването, агресията“, отбеляза държавният глава. Румен Радев призова изтъкнатите спортисти да помагат за насърчаването на масовия спорт в България със своята визия и експертиза.

От своя страна участниците в срещата посочиха редица идеи и виждания за развитието на българския спорт. Проф. Дашева сподели тревогата си, че е прекъсната връзката между младите хора, които се занимават със спорт и професионалните спортисти. Тя изрази мнение, че е необходимо да се възроди и развива спортът и в университетите. „Спортът е начинът адреналинът на младежите да се изразходват на спортната площадка, а не у дома или в училище“, отбеляза олимпийската ни спортна легенда Йорданка Благоева.

Дългогодишният спортен педагог и деятел д-р Христо Меранзов предложи темите, които се обсъждат на срещите на съвета да прераснат в национална обществена дискусия с участието на държавни институции. Един от най-добрите български състезатели по тенис на маса и участник на Параолимпийски игри Денислав Коджабашев сподели, че за него един от най-важните фактори за развитието на спорта е неговата достъпност, включително и за хора с увреждания.

източник: www.president.bg/

 

 


 
Facebook Twitter Share