НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Експерти от НСА "Васил Левски" са част от Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към президентството

Ректорът на НСА "Васил Левски" проф. Пенчо Гешев се включи вчера в учредяването на Обществения съвет по физическо възпитание и спорт към президента на Р България Румен Радев. Освен проф. Гешев, в него НСА е представена от проф. Даниела Дашева, която ще бъде зам.-председател, проф. Бисер Цолов, както и състезателят по тенис на маса и наш студент Денислав Коджабашев. На срещата проф. Пенчо Гешев увери президента Радев и участниците, че спортната Алма матер ще даде своя принос с изготвянето на анализи и проучвания от свои преподаватели и спортни експерти.

Новосъздаденият съветът ще работи за усъвършенстването на системата на българския спорт, за намаляване на агресията и насърчаването на физическото възпитание и спорта в българските училища. Негов председател ще бъде съветникът на президента по младежта и спорта Георги Александров, който е и докторант в НСА, а сред членовете са още Йорданка Благоева, Евгения Раданова, Теодор Салпаров, Енчо Керязов, проф. Симеон Йорданов, Христо Меранзов, Андрей Шарев, доц. Ефрем Ефремов, бившия ректор на НСА проф. Светослав Иванов и др.

„Като много сектори в обществото ни масовият спорт също изживява криза, и точно това е една от основните цели на този съвет - с вашата експертиза, с опита, с мотивацията и визията ви, да направим така, че да се създадат условия за усъвършенстване на системата на българския спорт, да върнем младите към спорта и той да се върне обратно в училищата. Само тогава ще имаме здрава нация и можем да постигнем високо спортно майсторство“, заяви по време на срещата Румен Радев.

Президентът посочи, че страната ни не само е намалила драстично финансирането за българския спорт, но се е отдръпнала и от редица важни помощни, регулаторни и координиращи функции. „Вече се радваме и на един медал от олимпиада. Масовият спорт се отдръпна от училищата, от младите ни хора, и беше изместен от болестите, затлъстяването, агресията“, отбеляза държавният глава. Румен Радев призова изтъкнатите спортисти да помагат за насърчаването на масовия спорт в България със своята визия и експертиза.

От своя страна участниците в срещата посочиха редица идеи и виждания за развитието на българския спорт. Проф. Дашева сподели тревогата си, че е прекъсната връзката между младите хора, които се занимават със спорт и професионалните спортисти. Тя изрази мнение, че е необходимо да се възроди и развива спортът и в университетите. „Спортът е начинът адреналинът на младежите да се изразходват на спортната площадка, а не у дома или в училище“, отбеляза олимпийската ни спортна легенда Йорданка Благоева.

Дългогодишният спортен педагог и деятел д-р Христо Меранзов предложи темите, които се обсъждат на срещите на съвета да прераснат в национална обществена дискусия с участието на държавни институции. Един от най-добрите български състезатели по тенис на маса и участник на Параолимпийски игри Денислав Коджабашев сподели, че за него един от най-важните фактори за развитието на спорта е неговата достъпност, включително и за хора с увреждания.

източник: www.president.bg/

 

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share