НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 1704305 Картинка 2473982 Картинка 1661407 Картинка 9709432 Картинка 9603353 Картинка 2571727 Картинка 11706026 Картинка 5337491 Картинка 7458247 Картинка 5980681

Kнигата "Хуманните ценности на борбата" на Белчо Горанов и проф. Лозан Митев бе представена в Националния археологически музей

Публикувано на 27 юни 2018

Ген. секретар на БОК Белчо Горанов и преподавателят по история на спорта в НСА "Васил Левски" проф. Лозан Митев представиха книгата си "Хуманните ценности на борбата" в Националния археологически музей.

Четивото изследва историята на борбата в световен мащаб и въздействието й върху хората, които са се докоснали до нея. То проследява развитието й като средство за образование и възпитание през вековете. Погледът над образователните системи и олимпийската концепция като част от възпитанието на съвременния атлет също са акцент в книгата, издадена на френски, английски, а вече и на български и руски езици.

„Съвременните ценности, за които толкова говорим в обединена Европа като почтеност, морал, толерантност са също основни ценности на спорта и на борбата. И аз безкрайно много се възхищавам на изследователите, които успяват да проучат толкова задълбочено основни процеси в обществения живот и да ги опишат, за да ни запознаят с тях”, заяви Кралев.

Той отбеляза, че борбата е не само най-успешният български спорт, но и най-старият олимпийски спорт.

„Нашите древни предшественици преди хилядолетия са открили магията и ценностите на този спорт. А борбата има нужда от хора като проф. Митев и Белчо Горанов. Защото си спомняте как само преди няколко години голямото семейство на борбата с общи усилия успя да съхрани този великолепен спорт за Олимпийското семейство”, каза още Кралев.

Той поздрави авторите както за положения труд и осъществяването на този проект, така и за цялостната им работа за развитието на българския спорт.

Сред гостите на представянето на книгата бяха министър Красен Кралев, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, президентът на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов, двукратните олимпийски шампиони Боян Радев и Петър Киров, генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Райчев и др.

източник: www.bgolympic.org

 

 


 
Facebook Twitter Share