НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Над 100 делегати се включиха в 36-та сесия на Националната олимпийска академия на БОК

Повече от 100 студенти, ученици, преподаватели и спортни деятели участваха в ХХХVІ сесия на Националната олимпийска академия на БОК и VІ сесия за учители и спортни деятели, които бяха на спортната база на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) в Несебър от 7 до 11 юни.

По традиция сесията беше открита в Старата Митрополия в града, с изпълнение на „Ода за Спорта“ от Пиер дьо Кубертен, от студентите Дениз Рамадан и Милена Мирева.

Българският олимпийски комитет връчи специални награди за утвърждаването на олимпийските ценности на олимпийски клубове от страната и чужбина: Олимпийски клуб към НСА, към столичните училища 55 СУ „Петко Каравелов“ и 35 СЕУ „Добри Войников“ и Олимпийски клуб „Васил Левски“ – Чикаго, САЩ.

С почетен диплом на името на проф. Наталия Петрова бе удостоен четвъртокурсникът от НСА Александър Русев за проявена активност и постоянство в годишната дейност на Академията. Отличието връчи проф. Лозан Митев, директор на НОА.

Специален плакет в чест на Оскар Шпранц получи председателката на Олимпийски клуб - Бургас Нели Йорданова за особени заслуги в обществената и благотворителната дейност с млади хора.

Основната темата на сесията тази година беше "Социалната мисия на спорта и Олимпизма в съвременното общество“, а подтема – „35 години Национална олимпийска академия - традиции и бъдеще".

В работата на двете сесии участваха студенти и преподаватели от НСА „Васил Левски“, Софийския университет „Климент Охридски“, Националната музикална академия, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Университет „Асен Златаров“ Бургас, Великотърновския университет „Паисий Хилендарски“ , представители на олимпийските клубове в Радомир, Благоевград, Бургас, НСА “Васил Левски“, Казанлък, Перник, Босилеград, Димитровград, Дупница, Годеч, ученици и учители от София (35 СУ, 55 СУ) и др.

Лектори тази година бяха проф. Пенчо Гешев, ректор на НСА и председател на НОА, проф. Лозан Митев, директор на НОА, проф. Атанас Георгиев, доц. Иван Сандански, Боряна Тончева. Гост-лектор беше почетният професор на Национална спортна академия Юрген Бушман - представител на Спортния университет в Кьолн, Германия.

Програмата включваше дискусионни форуми в работните секции за млади участници и учители.

Сесията беше закрита от председателя на НОА проф. Пенчо Гешев, който изтъкна значимия принос на участниците в сесията за бъдещото разпространение и утвърждаване на олимпийските ценности.

Източник: www.bgolympic.org

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share