НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Юбилейна научна конференция на Катедра „Лека атлетика“

В присъствието на ректора на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, зам.-ректорите проф. Апостол Славчев, проф. Татяна Янчева и проф. Николай Изов, както и деканите на Учителски факултет – проф. Огнян Миладинов и на Треньорски факултет – проф. Красимир Петков, бе открита научната конференция на Катедра „Лека атлетика“. Организаторите на научното събитие, което се провежда ежегодно, посветиха тазгодишното издание на 40-ата годишнина от създаването на лекоатлетическия турнир „Нови звезди“.

Във встъпителните си думи проф. Стефан Стойков, ръководител на катедрата, изтъкна последните успехи на лекоатлетите от НСА в състезанията от Националната универсиада, където отборът на Академията завоюва комплексната купа на победителя, с най-много спечелени медали в отделните дисциплини.

Ректорът проф. Пенчо Гешев се обърна с поздравление към всички участници, като пожела на катедрата „високи критерии в научната дейност, качество и успех“.

„Убедена съм, че няма да изневерите на стила си на работа и ще покажете най-доброто“, подчерта проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност и препоръча ползотворното сътрудничество между младите специалисти и утвърдените преподаватели от катедрата да продължи, визирайки значителния брой бакалаври, магистри и докторанти – участници с доклади на конференцията.

Конференцията започна с доклад на проф. Стефан Стойков, доц. Румяна Карапетрова, Вержиния Милашка (докторант) и Ана Чиприянова (бакалавър) на тема „Мятане диск жени – ретроспекция на развитието в света и у нас“.

Сред участниците бе и олимпийската шампионка Тереза Маринова, асистент към катедрата. Представеният от нея доклад разглежда динамиката в развитието на скоростните и скоростно-силовите способности при подрастващи лекоатлети. В проведените научни изследвания се анализират резултатите в дисциплините 60 м. гладко бягане и скок на дължина от място при деца от двата пола, във възрастовата група 7-11 години. Съавтори на доклада са ас. Петър Пеев и Полин Митова (магистър).

Всички те се съревноваваха в конкурса за доклад с научно-приложно стойност представен от млад изследовател. Призът на името на бележития проф. Михаил Бъчваров, грамота и парична премия за 2018 година заслужи ас. Ива Димова - докторант в катедрата, автор на доклада: „Изследване на целенасочената бегова работа при състезателки на 400 метра под 20 години“.

 

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share