НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 3491378 Картинка 1980791 Картинка 10480240 Картинка 10874727 Картинка 9023277 Картинка 1858366 Картинка 288498 Картинка 2203004 Картинка 5737184 Картинка 8036503

Експерти от НСА участваха в кръгла маса на тема антидопинг

Публикувано на 17 март 2018

В рамките на андидопинговия семинар JUST SPORT, организиран от Асоциация за развитие на българския спорт се проведе кръгла маса. В събитието участваха представители от Национална спортна академия „Васил Левски“, сред които зам.-ректорът по научна и международна дейност проф. Татяна Янчева, преподавателите проф. Рени Дамянова, доц. Евелина Милошова и доц. Валентин Панайотов, докторанти и студенти.

Сред участниците бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, изпълнителният директор на Антидопинговия център д-р Виолета Заркова, представители на спортни организации и на Антидопинговия център. фитнес инструктори, собственици на фитнес центрове и др.

В своето експозе проф. Янчева акцентира върху отговорностите на НСА, като уникална образователна институция, да подготви младите хора така, че да имат възможността да направят информиран избор и той да бъде в полза на превенцията на допинга.

„Тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват да употребявят допинг“, предупреди министърът на младежта и спорта Красен Кралев и посочи обучението като единствено оръжие срещу забранените и опасни за здравето субстанции. В изказването си той изтъкна, че антидопинг политиката е един от основните приоритети на българското председателство на Съвета на ЕС в сектор „Спорт“. Необходимостта от превенция чрез обучение бе тема на първото събитие, което ММС организира като част от дейностите си за председателството – семинар за предотвраняване на употребата на допинг на 24 и 25 януари в София.

Участниците в семинара обсъдиха идеи за борба срещу допинга в спорта за всички. В дебатите стана ясно, че повечето от техните предложения са включени в новия Закон за физическото възпитание и спорта, който предстои да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание. „В новия закон сме включили редица текстове за постигането на тази цел. Въвежда се ново легално определение на понятието „спорт за всички“. Предприели сме мерки за регулиране на дейността на фитнес центровете. Дефинират се понятията „спортни услуги“ и „треньорски услуги“ и се обвързват помежду си. Създава се задължение за предоставящите спортни услуги да осигурят и да гарантират безопасни условия за практикуване на спорт, да информират гражданите, да организират медицинско осигуряване. В дефиницията на спортни услуги се включва освен дейността на спортните организации и дейността на фитнесите, както и други подобни дейности с оглед постигане на единни правила и високи изисквания към предоставянето на спортни услуги, чрез които да се осигурят качествени и безопасни условия за спорт на всички граждани“, каза Кралев.

Той даде пример и с множеството програми, финансирани от ММС по член 10а от Закона за хазарта за предотвратяване на зависимости. Голяма част от миналогодишните проекти са насочени именно за превенция на употребата на забранени вещества и стимуланти след младите.

Министърът припомни, че по време на първия му мандат начело на ММС е инициирал поправка в Закона за храните, насочена към хранителните добавки. „Въпреки че нашите предложения не бяха приети в цялост, успяхме да въведем промяната да се декларира, че съдържанието на етикета отговаря на действителното съдържание, а при установено разминаване да се носи наказателна отговорност“, заяви Кралев.

Пред участниците в кръглата маса Йоанна Дочевска, председател на Асоциация за развитие на българския спорт, представи проекта JUST SPORT, съфинансиран по програма „Еразъм +“ на Европейската комисия, който има за цел да обърне внимание на негативните последствия от неконтролируемото използване на хранителни добавки в сферата на масовия спорт и най-вече във фитнес центровете. Като резултат от семинара ще бъде създадена мобилна апликация, в която ще бъдат включени здравословните фитнес центрове и експерти, приели идеята за чист спорт.

 

 

 


 
Facebook Twitter Share