НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Възпитаници на НСА получиха много от наградите „Спортист на годината“

За юбилейния 60-ти път в анкетата „Спортист на годината“ спортните журналисти отличиха най-успешните атлети на България за 2017 година. Сред тях имаше множество възпитаници на Национална спортна академия „Васил Левски“. На церемонията НСА бе представлявана от проф. Татяна Янчева, зам.-ректор по научната и международна дейност.

Отличието за спортист на годината бе присъдено на Григор Димитров, който достигна рекордното трето място в световната ранглиста и спечели финалния турнир на АТП в Лондон през ноември.

Негови подгласници станаха сноубордистът Радослав Янков и гимнастичката Невяна Владинова. Янков завърши втори за Големия кристален глобус и спечели титлата в паралелния гигантски слалом. Невяна Владинова завоюва бронзов медал на топка на световното първенство, а на европейското - още два бронза на въже и в отборната надпревара.

В Топ 10 се класираха още финалистът от световното първенство по плуване Антъни Иванов, европейският шампион по бокс Даниел Асенов, Александър Везенков, европейският шампион по биатлон Владимир Илиев, алпинистът Боян Петров, Владимир Далаклиев и Тихомир Иванов.

Освен място в първите десет, медалистът от световното първенство по таекуондо и възпитаник на НСА, Владимир Далаклиев беше избран и за най-добър млад спортист.

Най-добър спортист с увреждания е Ружди Ружди, който спечели златен медал в тласкането на гюле на световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Лондон.

Отбор на годината стана ансамбълът по художествена гимнастика. Те спечелиха сребърен и бронзов медал на световното първенство в Пезаро и общо 17 медала през годината от различни турнири. В благодарствената си реч гимнастичките изразиха признателност към целия екип на ансамбъла и в частност към проф. Татяна Янчева като техен психолог. Наставникът на ансамбъла Весела Димитрова беше избрана за треньор №1.

Топ 10
1. Григор Димитров – тенис
2. Радослав Янков – сноуборд
3. Невяна Владинова – художествена гимнастика
4. Антъни Иванов - плуване
5. Даниел Асенов – бокс
6. Александър Везенков – баскетбол
7. Владимир Илиев – биатлон
8. Боян Петров – алпинизъм
9. Владимир Далаклиев – таекуондо
10. Тихомир Иванов – скок височина.

 

   Всички новини


Сподели във Facebook Twitter Share