НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 11325011 Картинка 4988200 Картинка 3170554 Картинка 4980618 Картинка 317774 Картинка 927396 Картинка 8523866 Картинка 3217235 Картинка 657951 Картинка 6923277

Основаха Асоциация на европейските национални олимпийски академии днес в Албена, проф. Лозан Митев е зам.-председател

Публикувано на 09 юни 2017

Тази сутрин в Албена бе основана Асоциацията на европейските националните олимпийски академии(ЕНОА). Това стана с единодушно решение чрез приемане на Декларация и Програма по време на заключителното заседание от III конференция на ЕНОА, която завърши днес в крайморския курорт. За председател на 7-членния Управителен комитет бе избран проф. Манфред Лемер, а за негов зам.-председател – професорът от НСА Лозан Митев, един от основните двигатели за реализацията на идеята, съобщава www.bgolympic.org Учредяването получи пълна подкрепа от представителите на МОК, Международната олимпийска академия и др. важни спортни институции.

По този начин, в България бе осигурен огромен принос за бъдещето развитие и авторитет на европейските национални олимпийски академии. В двудневния изключително конструктивен форум участваха над 40 чуждестранни гости, представители на 22 държави. Освен директорите на олимпийските академии, сред тях бяха изтъкнати деятели на международното олимпийско движение, учени, личности с влияние и респект в световния спорт, а сред официалните гости бяха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, проф. Пенчо Гешев – председател на НОА, ректор на НСА и вицепрезидент на БОК и Майкъл Физенцидис - президент на Международната олимпийска академия в Олимпия, Гърция и др.

Участниците в Конференцията получиха следния поздравителен адрес от Янец Коджиянчич, изп. длъжността президент на ЕОК: „Олимпийската идея има висока образователна стойност. За нас, за ЕОК е от съществено значение, че нашите съмишленици от олимпийските академии на Европа споделят наследство от знания и положителен опит. Младежта на Европа трябва да знае повече за подобни ценности. За това, скъпи приятели, предоставяме цялата си подкрепа за благородната дейност на олимпийските академии. Заедно сме по-силни!“

Интересни идеи и предложения се чуха от изказванията на д-р Омур Дуган – член на Комисия „Олимпизъм, култура и наследство“ на ЕОК, проф. Юрген Митаг от Спортен университет Кьолн, проф. д-р Мария Булатова – президент на НОА на Украйна, член на Комисията на МОК „Култура и олимпийско часледство“, от представители на НОА на Албания, Литва, Португалия, Румъния, Кипър, Франция, Словения, Турция и др.

В изказванията след това лекторите изразиха подкрепа и солидарност за основаването на Асоциация на европейските национални олимпийски академии(АЕНОА) и изтъкнаха убедеността си, че това ще спомогне за разпространение на олимпийските ценности и олимпийската култура из всички краища на Стария континент.

----

Още новини, видео и снимки ще намерите на www.bgolympic.org, както и във Facebook страницата Bulgarian Olympic Team.

 

 


 
Facebook Twitter Share