НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 1627857 Картинка 1332287 Картинка 10523408 Картинка 9693522 Картинка 2119382 Картинка 4970603 Картинка 7957696 Картинка 6310836 Картинка 11454507 Картинка 10459048

НСА и БОК отличиха спортните деятели в Шумен

Публикувано на 13 март 2017

90 шуменски спортни деятели, изтъкнати спортисти, треньори, учители по физическо възпитание бяха отличени по случай 75-годишнината от създаването на Националната спортна академия. Това стана по време на среща с представители на Националната спортна академия „Васил Левски“ и Българския олимпийски комитет днес.

"Ние сме тук да благодарим на всички тези хора тук за това, че успяха да направят за България толкова много", каза председателят на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев.

"Ако някой зададе въпроса какво е НСА, аз ще му кажа - тези хора тук. Тези, които успяха да създадат една спортна култура, която е прославила България като европейска спортна сила", заяви още той.

На всички бе представен кратък филм за спортния живот и корените на физкултурата в региона.

Шумен е първият български град, в който се практикува модерна телесна култура и спорт. Тук през 1871 година идва унгарският учител Кирил Калман Руже, който за първи път демонстрира телесно възпитание в училище и състезания по борба, бягане, плуване.

Успехите на неговите ученици са били толкова големи, че самият Кирил Калман Руже е бил възхитен от възможностите на младите шуменци.

Шумен е известен в спортната история и с пребиваването в града на патриарха на българския спорт Тодор Йончев, ръководител на първата делегация на България на Олимпийските игри в Атина през 1896 г.

"Вашият град има много важно място в българския спорт, а да не говорим за големите постижения на дейци в щангите като Янко Русев, големият треньор Лечев, както и Иван Абаджиев, които издигнаха авторитета на вдигането на тежести", каза още проф. Митев. "Явно има нещо много надарено в хората от този край, благодарение на което ние постигнахме такива успехи", допълни той и посочи, че заслуга имат и много обстоятелства като държавна политика и възхода на България през 70-те години.

"В новите предизвикателства ние не трябва да се отказваме, защото една школа трябва да бъде запазена. Моят апел към всички в Шумен и особено общинските и образователните власти е да положат дори и невъзможни усилия, за да запазят своите традиции и школата на спорта в града", допълни проф. Лозан Митев.

Това стана на среща в сесийната зала на община Шумен, която бе по повод 75-годишнината на Националната спортна академия.

За удостоят със заслуженото шуменци, свързали живота си със спорта, както на местно, така и на национално ниво в Шумен доойдоха проф. Лозан Митев – председател на Общото събрание на Националната спортна академия „Васил Левски“ и преподавателят в Академията Мариана Борукова.

„Поднасям ви искрени благодарности за това, че имате такива постижения, които ще останат в годините. Вие създавате продукти, които нямат цена. Приемете нашето идване тук като знак за голямо уважение към вашия труд“, поздрави присъстващите проф. Лозан Митев.

Почетни гости на срещата бяха един от най-титулуваните български състезатели във вдигането на тежести Яко Русев, лекоатлетът от Шумен Красимир Събев, който в момента е съветник в Министерството на младежта и спорта, областният представител на ММС Николай Стоянов.

Срещата бе уважена и от кмета на Шумен Любомир Христов. Той получи почетна грамота от Българския олимпийски комитет за приноса на община Шумен за развитието на спорта.

„Тази награда сте я заслужили вие. Тя е най-вече за вас“, обърна се към спортните деятели Любомир Христов след получаването на плакета.

Поздравителен адрес към спортистите от всички възрасти и към община Шумен бе изпратен и от служебния министър на ММС проф. Дашева.

По време на срещата проф. Митев представи във филм развитието на НСА през годините, а след това над половин час раздава почетните грамоти на шуменци в знак на признателност за работата им за запазване на българския спорт.

В края събитието бе запечатано за времето с обща снимка пред сградата на общината.

   


 
Facebook Twitter Share