НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 11811608 Картинка 1798380 Картинка 6646189 Картинка 2192827 Картинка 1551596 Картинка 1825966 Картинка 7427409 Картинка 4531119 Картинка 3642988 Картинка 12158717

Обръщение по случай 144 г. от гибелта на Апостола от председателя на Общото събрание

Публикувано на 16 февруари 2017

Скъпи колеги и възпитаници,



19 февруари е свят ден за всички сънародници, които ценят и уважават националната самоличност и достойнство, ден на признателност и почит към личността на Васил Левски, чийто кратък живот и страдания се превърнаха в една от най-устойчивите опори на нашето обществено и културно развитие като народ от края на 19 век до днес.

Васил Левски е идеал на всеки истински Българин не само защото той най-ясно и просто формулира копнежа на всеки един от нас към свобода, обществена справедливост, човешко достойнство и националното самоуважение. Той бе канонизиран в сърцата на всички наши сънародници, защото намери смелостта да поведе своя народ към собственото му избавление и за това прие да бъде подложен на тежки изпитания. Заради товатой обрече живота си и го пожертва в името на тези идеали. Левски увисна на бесилото заради безграничната си обич към своя народ и Отечество, който той постави по-високо от себе си.

На този ден, прекланяйки се пред загубата на великия син на България, всеки един от нас застава пред съвестта си, макар и за миг, за да види себе си и нашето Отечество, измервайки го с идеалите, надеждите и заветите на Васил Левски, когото загубихме в мразовитата зима на 1873 година. Тази загуба, която още тогава разтърси най-съкровено целия ни народ, и днес е първата стъпка към осмислянето и съпричастността с Апостола изразяваща се не в ритуалността на поклонението, а в проникновението и сближението с неговия ум, с неговите ценности и нравственост, с неговото слово и дело за България.

19 февруари е това извечно повтарящо се начало, което винаги ни дава надеждата за освобождение. Тази свобода, която да ни отърве от опиянението и робството на заблудите и слабостите, от недостойнството на безродието и безнравствеността, от низосттаи измамата, от насилието и глупостта на простащината.

На този ден всеки Българин отваря дверите на своето сърце чрез идеала и светостта на Васил Левски като един от нас и в нас, подчинил цялото си съществувание на идеята и борбата за човешкото достойнство и човешката свобода. В неговите послания борбата срещу робството има много по-дълбок смисъли далеч не се ограничава само върху идеята за националното освобождение. Свободата за Левски бе израз на неговия християнски идеал за човешко добруване и достойнство основано справедливостта и стремежа за усъвършенстване, на социалната справедливост. В това се състои неговото духовно издигане до най-светлите умове на света, защото с прости и разбираеми думи изказани на своя език и на своя народ, той изгради духовната и нравствена опора на нашата нация.

Нашата мисия, на институция и на общност носеща неговото име, е да изявяваме и прилагаме в своята дейност неговите идеи и начертания. В нашата педагогическа работа и творчество да възпитаваме младото поколение в човеколюбие и родолюбие, да полагаме всички сили за обединението и разбирателството в нашето общество като отстояваме справедливостта, солидарността и стремежа за напредък. Нашите днешни и утрешни възпитаници, ще търсят в нашата Академия и сред нашите преподаватели носители на тези идеали като символ на надеждата и вярата в доброто.

 


 
Facebook Twitter Share