НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Сектор Хандбал

Ръководство и администрация на сектора


Преподаватели- Проф. Иван Йотов, доктор ; Доц. Емил Аврамов, доктор ; Доц. Илия Върбанов ; Гл. ас. Румен Иванчев ; Гл. ас. Сашо Чанев

Изтъкнати треньори Изтъкнати хандбалисти от НСА Спортна дейност

Изтъкнати треньори

НИКОЛА КРЪСТЕВ
Роден на 13.12.1930 г. в София. Има разностранни интереси в много спортове: футбол, лека атлетика, гимнастика, баскетбол и всички игри с топка. С футболния отбор на ВИФ става републикански шампион през 1952 г. В периода 1954-1957 г. е треньор на футболния отбор на ВИФ, с който става републикански шампион през 1959 г., този път като треньор.
Ники Кръстев е основател на дисциплината "Хандбал", на която посвещава целия си живот. В професионалните среди го наричат Патриарх на хандбала. Подготвя кадри, пише учебно-методична литература, извършва голяма научно-изследователска работа и поставя (заедно с Александър Върбанов, Тотю Вълчев, Иван Киров и Румен Иванчев) началото на хандбала в България.
Никола Кръстев прави впечатление с топлото си сърдечно отношение и съпричастност към своите колеги, към спортистите, към всички студенти. Той никога не повишава тон, но винаги, когато заговори, настъпва пълно мълчание. Всички желаят да чуят мъдрите му думи, да се поучат от мъдрите му решения и опит. Насърчава своите колеги в професионалното им израстване като спортни педагози и научни работници. Дава еднакъв старт на всички, никога не толерира едни за сметка на други. Благороден, добронамерен, сърдечен, Никола Кръстев винаги намира време за всичко и за всички. Непрекъснато работи. С известната си работоспособност става пример за своите колеги.
В периода 1960 и 1963 г. Никола Кръстев е треньор на мъжкия национален отбор, а от 1960 до 1970 г. - на женския национален отбор. През този период от време отборите по хандбал на НСА под негово ръководство са завоювали следните шампионски титли:
Републикански първенства: Жени- 10 пъти, Мъже - 5 пъти.
Републикански студентски първенства: Жени- 10 пъти, Мъже - 2 пъти.


 

Всички състезатели го обичат и дълбоко уважават. Човечността му е толкова силна, че много често състезатели и състезателки, намиращи се в жилищни затруднения се настаняват да живеят заедно със семейството му. Прекрасен съпруг, баща, а по-късно и дядо, той винаги успокоява, напътства и разрешава случайно възникнали проблеми. Избира най-правилното решение. Обединяваща фигура в семейството и в катедрата.
Като преподавател във ВИФ, в продължение на 11 години ръководи подготовката на женския хандбален отбор на Института и СФД „Академик" през което време е непрекъснато Републикански и Общостудентски шампион. През този период в редиците на отбора и под негово ръководство се възпитават и израстват 30 майстори и 24 кандидат-майстори на спорта.
През 1975 г. Никола Кръстев оглавява катедра „Баскетбол, волейбол, хандбал", за да продължи тази си мисия до своето пенсиониране. Всички сектори го обичат и уважават еднакво. За това му помагат вроденото чувство за справедливост, толерантност, отзивчивост. Той прекрасно разбира душевността на всеки, преценява силните и слабите му страни, търси винаги обединяващия фактор във взаимоотношенията.
Носител е на орден „Кирил и Методий" -
III степен, Отличник на МНП, Отличник на ЦС на БСФС, носител е на Юбилеен медал. Удостоен е със званието „Заслужил деятел на физкултурата". Получава също и грамота на БОК за принос към българския спорт и Олимпийското движение. През 2001 г. Никола Кръстев получава и златен медал „За Олимпийски заслуги".
Това е Ники Кръстев – една от емблемите на НСА. Историята на НСА е и история на неговия живот.


Георги Ангелов

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ
Роден на 02.05.1940 г. в с. Хърсово, Благоевградски. Живее в гр. София, бул. “Д.Цанков”, бл.59-63, вх. Д-1. Завършил ВИФ “Г.Димитров” – 1965 г. Месторабота: МГУ “И.Рилски” от 1965 г. През периода 1962 – 1977 г. последователно е състезател по хандбал във ВИФ “Г.Димитров”, Локомотив Сф, Спортист – Кремиковци, Левски Спартак и Академик Сф и като такъв става 8 пъти шампион на България и 3 пъти носител на КБ.
През 1974 г. и 1977 г. като капитан на хандбалния отбор на Локомотив Сф завоюва клубна Европейска титла. В националния отбор на НРБ участва в периода 1963 – 1976 г. Като капитан на отбора участва във финалния турнир на 16-те най-добри отбори в света. За своите заслуги е удостоен със званието МС и ЗМС и е включен в идеалния отбор на 35 – летието от основаването на БФ по хандбал.
Като изтъкнат специалист неколкократно е изпращан за треньор на водещ отбор в Кувейт, където 3 пъти става шампион с юношески и мъжки отбори и два пъти носител на купата на страната. През периода 1977 – 78 г. и 2001 г. е старши треньор на юношеския национален отбор, а по-късно, през 2004 г., като консултант на същия се класира на финалния турнир на ЕП.

АЛЕКСАНДЪР АНГЕЛОВ
Роден на 02.05.1940 г. в с. Хърсово, Благоевград. През 1957 г. завършил средното си образование в гр. Петрич. От 1961 – 1965 г. следва ВИФ “Г.Димитров”, специалност “Хандбал”.
В периода 1962 – 1974 г. последователно е състезател на ВИФ “Г.Димитров”, Локомотив Сф, Спортист - Кремиковци, Левски Спартак и Академик Сф и като такъв става 6 пъти шампион на България и 2 пъти носител на КБ.
От 1963 г. до 1974 г. е национален състезател и участва в отбора, който за първи път в историята на България се класира за финалите на СП в ГДР, където заема 11 място.
За всичките си успехи е удостоен със званието МС и ЗМС и е включен в представителния отбор на НРБ по случай 25 г. от основаването на БФХандбал.
От 1971 г. е преподавател във ВИИ “Карл Маркс” и 5 години хоноруван преподавател във ВИФ “Г.Димитров”.
Високата оценка за неговите качества като хандбален специалист е треньорската му работа в Кувейт (с прекъсване от 1978/1999 г.), където завоюва многократно шампионски титли и е подготвил състезатели за националния отбор на Кувейт.
Като старши треньор на юношеския национален отбор (род. 1986/87 г.) успява да го класира за финалите на ЕП – 2004 г. по хандбал.


Александър Ангелов

Михаил НиколаевМИХАИЛ НИКОЛАЕВ
Роден е на 30.01.1937 г. Той е първият у нас щатен треньор по хандбал във физкултурно дружество, а след това и първият щатен държавен треньор по хандбал.
Дипломира се във ВИФ през 1970 г. Още като студент завършва курс за треньори по хандбал (тогава "Ръчна топка"), воден от Петко Щерев и Стоян Петров. Веднага след това се заема с формирането на първите детски отбори към физкултурно дружество "Левски". Впоследствие е назначен за хоноруван треньор и изгражда отбори във всички възрастови групи. Неговите отбори са неизменно в челните места на всички първенства и турнири. Николаев е играещ треньор във всички свои отбори за мъже.
Той обособява първото в България специално игрище по хандбал при ИСУЛ, където от ранна сутрин до късна вечер тренират деца, юноши, девойки, мъже и жени.Мишо Николаев (крайно вдясно) - треньор на националния отбор по хандбал


Михаил Николаев има изключителни заслуги в масовизирането на играта, провежда курсове и семинари у нас и в чужбина.
След два мандата на съюзен треньор, Николаев е назначен за щатен държавен треньор към Българската федерация по хандбал. Води националните отбори - мъже и младежи. При работата си с младежите той изгражда много изтъкнати играчи по хандбал (като Цветко Начев и Евгени Матуски).
В съавторство с Ники Кръстев, Александър Върбанов и Христо Спиров е автор на редица ръководства и помагала за преподаватели и треньори по хандбал, а с инж. Николай Йорданов внедряват първата Компютърна информационна система за изследване на игровата ефективност в хандбала.
Михаил Николаев е дългогодишен хоноруван преподавател по хандбал в НСА. Кандидат на науките.
Работил е като треньор и в КувейтМладият Мишо Николаев - един от пионерите на хандбала в България


АЛЕКСАНДЪР ВЪРБАНОВ

Заслужил треньор по хандбал и  Заслужил спортен деятел

Постоянен адрес: гр. София – ж.к. Красно село бл.189 вх.Е ет.5 ап.20
Домашен тел.: 8559138

Образование и кариера: висше – ВИФ “Г. Димитров“ /1958 /

- от 1962 асистент по хандбал в катедра “ Баскетбол, Волейбол, Хандбал “

Педагогическа дейност:

-         работил е със студенти в първа и втора степен на обучение по хандбал

-         водил е специалност със студенти от ТФ и УФ

-         водил е спортно усъвършенстване на студенти /мъже /

 

Треньорска дейност:

1962 – 1975 год. ВИФ “ Г. Димитров “ - мъже

1975 – 1979 год. ARABI / Кувейт / - мъже

1979 – 1989 год. ВИФ “ Г. Димитров “ - мъже

1989 – 1991 год. Нац.отбор на Йордания – мъже и жени

 

Спортни постижения:

Треньор:

1.      ВИФ Г. Димитров “ / мъже /:

 -    Реп. шампион - 8 пъти / 1964, 1965, 1967, 1970, 1980, 1982, 1986, 1988 /

      -    Носител на Купа България / 1964, 1980, 1987, 1989 /

2.    ARABI / Кувейт /:

-         Шампион на Кувейт / 1976, 1977, 1978 /

-         Носител на Купа Кувейт / 1976, 1977, 1978, 1979 /

-         Арабско клубно първенство в Египет / 1978 / - 2-ро място

3.    Нац. отбор на България:

-     Световно първенство в Италия – 1987 год.

Съдия:

-         удостоен със званието “ Международен съдия “ / IHF / - 1975 год.

 

Има 10 публикации свързани с психологическата подготовка на хандбалиста, както и значителен брой статии и разработки по отношение физическата подготовка.

 

 


ЛЮБОЗАР ТЕРЗИЙСКИ
Роден на 26.11.1942 г. в Плевен, където завършва средно образование. През 1968/69 г. завършва ВИФ “Г. Димитров” (сега НСА). Започва работа като треньор в ЦСКА “Септемврийско знаме”.
В периода 1969/72 г. е треньор на юноши старша възраст. През този период от време отборът се класира на ІІ и ІІІ място.
От 1972 г. е назначен като старши треньор на женския представителен отбор на ЦСКА “Септ.знаме”.
През периода от 1972 до 1993 г. работи като старши треньор в женския профил и е постигнал следните успехи: 12 пъти републикански шампион на България; 8 пъти носител на купа “България”; 2 пъти полуфиналист за КНК на Европа.
От 1979 до 1983 г. е старши треньор на националния отбор на България - девойки. През 1983 г. отборът участва на финалите на световното първенство във Франция, където се класира на V място от участвалите 16 финалисти.
От 1987 г. е назначен за старши треньор на женския национален отбор на България. През 1989 г. в Дания България придобива право след квалификационен турнир да участва на финалите на СП в Южна Корея през 1990 г., където се класира на ХІІ място между 16 финалисти.
1995/96 г. работи като старши треньор в Кувейт, клуб “Казма”. С мъжкия представителен отбор печели един златен и един сребърен медал от вътрешното първенство на страната.
1999/2001 г. отново е повикан в Кувейт, но в друг клуб - “Кейтан”. Работи като старши треньор с юноши 16 и 14 годишни. През този период двата отбора печелят един златен и три бронзови медала от първенствата и купите на Кувейт.
В момента работи като преподавател в Национално спортно училище “Ген. Владимир Стойчев”.


Тотю Вълчев

ТОТЮ ВЪЛЧЕВ

 

 

 

 

 

 


 

 

Сподели във Facebook Twitter Share