НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Жак Рох стана Доктор Хонорис Кауза на НСА "Васил Левски"

Президентът на МОК Жак Рох получи почетната титла Доктор Хонорис Кауза на Национална спортна академия «Васил Левски». Всичките 37 членове на Академичния съвет са гласували единодушно за това, съобщи ректорът на НСА проф. Лъчезар Димитров. Той връчи медал и диплом на Рох на специална церемония в Аула Максима.


Почетни гости бяха председателят на БОК Стефка Костадинова, председателят на ДАМС Весела Лечева, олимпийската шампионка Румяна Нейкова, много бивши спортисти, преподаватели и студенти.

 

Жак Рох изнесе лекция на тема „Образование и спорт”: „Много съм щастлив и горд да получа титлата Доктор Хонорис Кауза от най-елитната академична институция в България в областта на спорта. Повече от 60 години от своето основаване, НСА защитава ценностите на спорта”, заяви той. Жак Рох призна, че е впечатлен от спечелените от България 52 златни, 86 сребърни и 80 бронзови медала в историята си.


Той допълни, че философията на барон Пиер дьо Кубертен остава непроменена и през XXI век. „Ние имаме социалната отговорност да покажем с пример, че трябва да се стремим към съвършенство във всяка една дейност. За съжаление в развитите общества, времето за физическа активност на подрастващи все повече намалява. Пристрастяването към телевизията, видео игрите и компютрите води до заседнал начин на живот и затлъстяване. Затова насърчаването на физическа активност е от изключителна важност за съвременното общество. Трябва да пазим спорта от опасностите, които го дебнат като например: допинг, насилие и корупция. За да се преборим успешно с тях, световната спортна общност трябва да е единна. Трябва да продължим да насърчаваме духа на „феърплей-а” в спорта”, допълни Жак Рох.

 

Ректорът на НСА Лъчезар Димитров съобщи, че през 2010 година Жак Рох отново ще дойде в България, за да изнесе лекция на тема „Ветроходство или ръгби” и да стане част от академичния състав на Национална спортна академия «Васил Левски»

 

 

В галерията по-долу можете да видите снимки от събитието
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share