НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Тайбе Юсеин, ансамбълът по художествена гимнастика и Денислав Коджабашев бяха наградени в Нощта на шампионите

Най-успешните спортисти на България за 2018 г., сред които и студенти на Национална спорта академия, бяха наградени в церемонията „Нощта на шампионите“, провела се на 19.01.2019 г. за четвърта поредна година. На събитието, организирано от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор, бяха връчени парични премии на обща стойност 215 000 лева в 7 категории.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи чек за 50 000 лв. на Спортист №1 на България – световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин – четвъртокурсничка в НСА. 

В приветствието си Кралев изтъкна, че поставяйки в светлината на прожектора най-достойните спортисти и техните треньори, ММС и БСТ не само засвидетелстват уважението си към тях, но и дават възможност на хиляди деца и млади хора да намерят своя пример за подражание, който да ги мотивира към активни занимания със спорт и преследване на високи спортни резултати. 

Ректорът на Национална спортна академия проф. Пенчо Гешев, който бе сред официалните гости, връчи наградата в категория „Млад спортист №1 на България до 18 години“. Отличието получиха двойните шампиони от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мирела Костадинова и Панайот Димитров (акробатика). Те, заедно с треньора си Гергана Денева, бяха наградени с премии по 10 000 лв.

Наградата в категория „Отбор №1 на България“ за 2018 г. за трета поредна година взе националният ансамбъл по художествена гимнастика в състав Мадлен Радуканова, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Елена Бинева. Момичетата получиха премия на стойност 50 000 лв., а техният треньор Весела Димитрова – 10 000 лв. 

„Треньор №1 на България“ за 2018 г. е наставникът на женския ни национален отбор по борба Петър Касабов беше отличен с премия от 50 000 лв.

В категория „Млад спортист №1 на България до 16 години“ за 2018 г. победител е Пьотр Нестеров, който бе избран за тенисист №1 на Европа при момчета до 16 години. Той и неговият треньор Кристиян Илиев получиха премии по 5000 лв. 
В категория „Млад спортист №1 на България до 23 години“ за 2018 г. победител е Биляна Дудова, която спечели сребърно отличие на Световното първенство по борба и Европейска титла. Тя получи премия от 10 000 лева. 

В категория „Спортист с увреждания на България“ за 2018 г. победител е Денислав Коджабашев, спечелил исторически първи медал за България в тениса на маса от Световно първенство. Неговата премия е 10 000 лева, а на треньора му Асен Асенов – 5000 лева. 
По време на церемонията министър Кралев връчи и най-високото държавно отличие в областта на спорта „Венец на победителя“ на 9-има заслужили спортисти, треньори и дейци. С награда бяха удостоени Илиана Раева, Гинка Загорчева, Норайр Нурикян, Бончук Андонов, Валентин Райчев, Янко Русев, Димитър Златанов, Николай Петков и Кирил Досков. През изминалата година бяха наградени и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и председателят на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов.

Във връчването на наградите участваха също изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов, председателят на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Йорданка Благоева, изпълнителният директор на фондация "Български спорт", президент на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов.
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share