НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Възпитаници на НСА бяха отличени с наградите „Спортен Икар 2018“

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи наградата „Спортен Икар 2018“ на Фондация „Български спорт“ на световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин. Тази година тя триумфира на Европейското първенство в Каспийск (Русия) през май, а след това и на шампионата на планетата в Будапеща (Унгария) през октомври, като завърши 2018-та без нито едно поражение.

„Това безспорно бе годината на Тайбе Юсеин. Тя изстрада тази победна година и заслужи това отличие с всичко, което направи“, заяви министър Кралев в поздравлението си към четвъртокурсничката на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА).

В церемонията по награждаването участие взеха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев,който връчи няколко отличия,както и председателят на БОК Стефка Костадинова и заместниците й Любо Ганев, Йорданка Благоева,Красимир Инински, председателят на фондация „Български спорт“ Николай Божинов, изпълнителният директор на Фондацията Цено Ценов и членове на Управителния й съвет и Изпълнителното бюро.

Сред отличените спортисти имаше и други възпитаници на НСА. Наградата за отбор на годината спечели ансамбълът по художествена гимнастика в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова. През годината грациите завоюваха от Световното първенство в София бронзов медал в многобоя, който им осигури квота за Олимпийските игри в Токио 2020 г., и титлата на пет обръча. От Европейското гимнастичките завоюваха злато на 3 топки и 2 въжета и бронзови отличия в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално.

На церемонията бяха отличени със специални призове на Българския олимпийски комитет и спортисти, деятели, треньори, заслужили ветерани в спорта, журналисти, както и медалистите от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Специална награда за проява на „Висок спортен дух” получи роденият през 2008 г. футболист от Хасково Михаел Ангелов, който е с вродено изключително тежко заболяване, ограничаващо движението на ставите. Въпреки това момчето тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни и да обичат спорта.

Годишни награди на фондация “Български спорт” Спортен Икар 2018:

Категория „Млад и талантлив спортист”

Александра Начева /17 г., лека атлетика (троен скок, с треньор Стойко Цонов/ - шампионка на Младежките олимпийски игри /МОИ/ в Буенос Айрес 2018, световна шампионка от първенството в Тампере 2018 /до 20 г./, европейска шампионка за девойки до 18 г. от Дьор 2018, участничка в Европейското първенство за мъже и жени в Берлин.

Мариела Костадинова /16 г./ и Панайот Димитров /18 г./ – двойни шампиони /акробатика, индивидуално и отборно с треньор Гергана Денева/ от МОИ в Буенос Айрес 2018, 4-и на Световното първенство в Белгия 2018

Мария Делчева /бадминтон, с треньор Слънчезар Цанков/ - шампионка /отборно/ от МОИ в Беунос Айрес 2018

Кирил Киров /стрелба, 18 г., микс двойка с треньор Румяна Апостолова / - шампион от МОИ в Буенос Айрес 2018

Йоана Илиева (17 г., фехтовка) – носител на 2 златни медала от турнирите за Световната купа на сабя за жени (до 20 г.)

Алберт Попов /21 г., ски алпийски дисциплини/ - носител на бронзов медал от Световното младежко първенство в Давос 2018, с класиране в Топ 25 на Олимпийските зимни игри в Пьончанг 2018

Категория „Пробив в световния спорт“

Кирил Милов /21 г., класическа борба, кат.97 кг./ - носител на сребърен медал от Световно първенство за мъже, въпреки че участва със 7 кг по-малко лично тегло от категорията си

Категория „Достойно представяне“

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви /бадминтон/ - европейски шампионки на двойки за жени, първа европейска титла в историята на този спорт за България

Мирела Демирева /лека атлетика, висок скок/ - носител на сребърен медал от Европейското първенство, трикратна носителка на сребърни медали в турнирите от Диамантената лига

Биляна Дудова /борба, кат. 57 кг/ - носител на сребърен медал от Световното първенство в Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, шампионка от Европейското първенство до 23 г. в Истанбул 2018

Категория „Впечатляващо представяне“

Стойка Петрова /бокс, кат. 54 кг/ - носител на европейска титла и сребърен медал от Световното първенство за жени

Ивет Горанова /олимпийско карате/ - носител на историческия първи бронзов медал от Световно първенство за мъже и жени

Явор Пешлеевски и Тодор Михалев /модерен петобой, щафета/ - носители на бронзов медал от Световното първенство в Мексико 2018.

Милена Тодорова /стрелба/ - пето място на Световното първенство по стрелба /първо място при жените/ и поименна квота за Паралимпикс Токио 2020

Денислав Коджабашев /тенис на маса/ - носител на сребърен медал от Световното първенство в Лашко 2018 /10-а гр./

Йордан Бозов /баскетбол/ - капитан на БК „Рилски спортист“, носител на Купата на България за 2018 г. с отбора /и трета лично за него/, както и на бронзов медал от първенството на страната за 2018 г. Бозов, който е на прага на своята 40-годишнина, е определен за Най-полезен играч в мача на финала за Купата на България, въпреки че играе с частично разкъсан менискус.

Награда за проява на „Висок спортен дух”

Михаел Ангелов (футбол, СК „Слънце”, Хасково) – роден 2008 г., състезател по футбол от 2014 г. Младият футболист е с вродено изключително тежко заболяване – артрогрипоза, ограничаваща движението на ставите и принципно не позволява на децата да спортуват, а на по-късен етап предполага парализа. Въпреки това състояние и незавидната перспектива, момчето проявява много висок дух, тренира и насърчава и здравите деца да бъдат активни като него, да обичат спорта и любимия футбол.

Категория „Шампионско дълголетие”

Петър Стойчев (плуване) – победител в първото по рода си плуване в открити ледени води в Антарктида 2018 г. в конкуренцията на 15 плувци от 9 страни. Той е носител на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години /2001-2011 г./ и първият, преплувал Ламанша за време под 7 часа – 6:57.50 ч. Стойчев е световен шампион в плуването на 25 км в открити води от Шанхай 2011, носител на сребърен медал на 10 км от СП 2000, бронзов медал от СП на 25 км Барселона 2003, с бронзов медал от ЕП на 25 км Мадрид 2004, трето място на 10 и на 25 км от СП Монреал 2005 и още много други успехи.

Категория „Отбор на годината”

Ансамбълът по художествена гимнастика (с треньор Весела Димитрова) – Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Елена Бинева, Стефани Кирякова, Лаура Траатс – световни шампионки за 2018 г. на 5 обръча, трето място в многобоя на Световното първенство и олимпийска квота за Токио 2020, европейски шампионки на 3 топки и 2 въжета, 3-о място в многобоя на Европейското първенство, 3-о място отборно заедно с девойки индивидуално от Европейско първенство.

Категория „Спортен Икар 2018”

Тайбе Юсеин (борба, кат 62 кг) – световна шампионка за жени от Будапеща 2018, европейска шампионка от Каспийск 2018, без нито една загуба през цялата година.

 

 

 

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share