НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Президентът на Международния олимпийски комитет ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА

Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), ще бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” (НСА).

Събитието ще се състои на 14 септември 2018 г. (петък) от 11.30 ч. в Заседателната зала на Ректората на НСА. В края на церемонията г-н Бах ще представи публична лекция на тема „Олимпийското движение и ролята на спорта в съвременното общество”.                                                                           

Почетната титла Доктор хонорис кауза се присъжда на г-н Бах с решение на Академичния съвет на НСА, за приноса му към развитието на спорта в световен мащаб.

Томас Бах е роден на 29 декември 1953 г. във Вюрцбург (Германия). Завършва право и политика в университета в родния си град, а през 1983 г. защитава докторска степен по право. Олимпийски шампион е от XXI Олимпийски игри в Монреал през 1976 г., когато печели златен медал по фехтовка (отборно, рапира). През 2006 г. e избран за президент на Германската олимпийска спортна конфедерация (DOSB). Член-основател е на комисията на спортистите към  Международния олимпийски комитет. През 2013 г. е избран за девети поред президент на МОК след като повече от 10 години е бил заместник-председател на организацията.        

Освен олимпийска титла, спортната му биография включва и други значими постижения, сред които световен шампион по фехтовка, мъже (отборно) - Буенос Айрес 1977, носител на сребърни и бронзови медали от световни първенства по фехтовка. Другите спортове, които практикува са тенис и футбол. 

Автор е на публикации в областта на правото, икономиката и спорта. Удостоен е с множество държавни отличия, почетни награди от национални олимпийски комитети, международни спортни федерации и университети.          

Томас Бах ще бъде третият президент на МОК, удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на НСА, след Хуан Антонио Самаранч (1998) и Жак Рох (2009).

    Всички


Сподели във Facebook Twitter Share