НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Среща на ректора на НСА с членове на борда на IVSS и Interski

 

На 29 май 2018 г. ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев и зам.-ректорът по учебната дейност проф. Николай Изов се срещнаха с членове на борда на Международната асоциация за развитие на снежните спортове в училищата и университетите - IVSS и представители на Световната асоциация на ски инструкторите – Interski: Клас Астранд (Швеция) – президент на IVSS и член на Президиума на Interski, Дитер Бубек (Германия) – вицепрезидент на IVSS, Том Даниелсон (Швеция) – ген. секретар на IVSS, Гюнтет Абфлауер (Австрия) – представител на Министерството на образованието на Австрия, Дейв Ренуф (Великобритания) – вицепрезидент на Interski.

Срещата бе част от работно посещение във връзка със заседание на Президиума на IVSS, чийто член е и проф. Вихрен Бачев - ръководител на Центъра за иновации, технологичен трансфер и интелектуална собственост към НСА.

Гостите изразиха удовлетворението си от доброто сътрудничество с Национална спортна академия. На срещата представителите на IVSS и Interski подчертаха добрата перспектива за развитие на снежните спортове в България и изтъкнаха приноса на българските си партньори, в т.ч. и на Национална спортна академия за тяхното популяризиране и за надграждането на традициите в подготовката на квалифицирани специалисти.

Изказана бе специална благодарност от Президиума на IVSS към ректора и академичното ръководство на НСА за оказаната подкрепа и съдействие. Подчертана бе и ползотворната съвместна дейност с Катедра „Снежни спортове“ на НСА, чийто представители доц. Кръстьо Згуровски (ръководител на катедрата) и доц. Петър Янков участваха в срещата.

В резултат на активната съвместна работа между IVSS, Interski и Българското сдружение на ски учителите, България беше избрана за домакин на предстоящия международен конгрес на Interski, при сериозна конкуренция. Форумът ще се проведе на 17-22 март 2019 г. в курортен комплекс Пампорово с участието на 1200 експерти от 32 държави.

Организаторите на конгреса са включили в програмата му благородна инициатива, която ще се осъществи за първи път в неговата история. 100 български деца от социално слаби семейства от региона на Смолян и Чепеларе ще получат безплатно обучение по снежни спортове от международен екип от ски учители, участници в конгреса. Инициаторите стартират и дарителски фонд, който ще осигури финансирането на продължаващо обучение по снежни спортове за децата и през следващите три години. Целта е усъвършенстване на уменията и постигане на устойчиво развитие, а резултатът е изключително ценен със своята социална значимост.

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share