НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

„Юнашките игри“ показаха възпитателния потенциал на физическото възпитание и спорта

На 29 май 2018 г. за втори път Национална спортна академия беше домакин на „Юнашките игри“ . В инициативата, организирана от Националната олимпийска академия и Олимпийски клуб – НСА, се включиха над 70 деца от три столични училища (55 СУ “Петко Каравелов“, 35 Средно езиково училище „Добри Войников“ и 191 ОУ „Отец Паисий“), както и техни връстници от Олимпийския клуб в Босилеград.

Сред официалните лица на откриването бяха помощник-ректорът на НСА проф. Кирил Андонов, председателят на Общото събрание на НСА проф. Лозан Митев, директорите на 55 СУ г-жа Таня Иванчева и на 191 ОУ г-жа Савина Игнатова. В приветствията си към участниците всички те подчертаха огромния потенциал на физическото възпитание и спорта за развитието на младите хора, за да израснат те като достойни продължители на родолюбивия български дух.

С кратък, но съдържателен спектакъл участниците представиха атмосферата на възникване на Юнашкото движение, когато в годините след Освобождението на България от османско владичество една от основните задачи на българското общество е възпитанието на младото поколение. Тогава първи опити да въведе физическо възпитание в страната прави учителят по химия Тодор Йончев, който кани 10 преподаватели по гимнастика от Швейцария. Така от 1895 до 1897 г. в страната се формират първите гимнастически дружества. Година по-късно се създава Съюз на българските гимнастически дружества „Юнак”, а негов първи председател е Тодор Йончев.

С девиза на Юнашкото движение "Здрави и силни дружно за Отечеството“ и „Ода за спорта“ на Пиер дьо Кубертен малките участници ни напомниха за истинската стойност на телесното възпитание като единение на духовна и физическа сила, като усъвършенстване на способностите за пълноценно развитие на личността.

Събитието продължи със спортна програма, в която учениците премериха сили в състезания по бягане 60 м, скок на дължина и бягане с препятствия.

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share