НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Академичната общност отбеляза Деня на българската просвета и култура с Тържествено събрание

С тържествено събрание в навечерието на празника Академичната общност на Национална спортна академия “Васил Левски“ отбеляза 24 май – Деня на славянската писменост, българската просвета и култура.

В събитието участваха ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, зам.-ректорите проф. Николай Изов, проф. Апостол Славчев и проф. Татяна Янчева, помощник-ректорът проф. Кирил Андонов, деканското ръководство на трите факултета на НСА, студенти, преподаватели и гости. Водещ на Тържественото събрание беше проф. Апостол Славчев.

В духа на утвърдените традиции проф. Иван Мазнев, декан на Факултета по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация представи академично слово за делото на Светите братя Кирил и Методий. „Техният принос към културното съзряване и напредък на славянските народи е несъизмерим с ничие друго дело. Съкровищницата, която те ни завещават е безценна. Равноапостолите сътворяват славянската азбука – глаголица, превеждат свещените книги, създават книжовна славянска лексика, молитви, полемични трудове, църковни служби и песнопения, догматични съчинения“, акцентира проф. Мазнев.

Поздравление към Академичната общност отправи главния секретар на Министерството на младежта и спорта г-н Асен Марков. „Искам да кажа едно голямо „благодаря“ за вашата просветителска дейност“, емоционално възкликна г-н Марков.

Особена тържественост в събранието внесе церемонията по удостояване на посланика на Република Корея Н.пр. Шин Бунам с почетен медал на Национална спортна академия. Отличието връчи лично ректорът проф. Пенчо Гешев, който определи посланик Бунам като „спечелен нов приятел на Академията“ и подчерта неговия принос за доброто сътрудничество и осъществените ползотворни контакти с образователни институции от Корея.

На чист български с „Добро утро!“ започна приветствието си посланик Бунам и изрази огромната си признателност да получи почетната награда именно на честването на най-светлия празник за всеки българин. „Благодаря на ректора и Академичния съвет за тази чест. НСА е изключително важен партньор и ние успяхме да направим много за спорта и за популяризиране на корейския национален спорт таекуондо в България“. Резултат на това активно взаимодействие е предстоящото изграждане на Таекуондо Парк в София, който ще функционира като световен център за обучение и тренировъчен процес, поясни посланикът и изрази увереност, че сътрудничеството му с НСА ще продължи и след отпътуването му от България.

Сред официалните гости бяха също г-ца Ким Ми Ън, консул на Република Корея, Димитър Дилчев, кмет на район „Студентски“, Веляна Белева – зам.-кмет на район „Студентски“, Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, Калин Дамянов, председател на Българо-корейската търговска и индустриална камара, Слави Бинев – президент на БФ „Таекуондо“, проф. Тодор Танев, преподавател в СУ „Климент Охридски“ и министър на образованието (2014-2016 г.) и др.

По традиция завършилите ОНС „Доктор“ получиха дипломите си лично от ректора проф. Гешев, който поздрави и преподавателите, повишени в академична длъжност „професор“ и „доцент“, както и получилите научното звание „доктор на науките“.

„Особено ми е приятно, че има млади колеги, на които днес връчихме дипломите за завършена ОНС „Доктор“, както и повишените в длъжност „доцент“. Вярвам, че всички те ще допринесат за нивото на научната дейност“, заяви ректорът проф. Гешев в приветствието си и честити празника на всички студенти, преподаватели, служители и техните семейства.

Събранието продължи връчване на купите, спечелени от НСА в Националната универсиада 2018. Състезанията от Универсиадата се проведоха на 11-17.05.2018 г. при изключителна конкуренция, а НСА завоюва Купата на комплексен шампион и Преходната купа на името на проф. Марко Дамянов. Ректорът прие призовете от председателя на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров, проф. Тодор Танев и г-н Калин Дамянов, син на бележития преподавател на НСА проф. Марко Дамянов.

Честването завърши с поднасяне на цветя пред паметниците на ректори на Академията и барелефа на светите равноапостоли Кирил и Методий, към което се присъединиха и официалните гости.
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share