НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Ректорът на НСА запали огъня на Националната универсиада


С официална церемония на 11 май бяха открити летните университетски игри Национална универсиада 2018. Пред арката на Национална спортна академия (НСА), която ще домакинства по-голямата част от спортната програма на игрите, ректорът проф. Пенчо Гешев и председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“(АУС) доц. Златко Джуров запалиха огъня на Универсиадата.

Официални гости на откриването бяха Петър Николов, зам.-министър на образованието и науката, проф. Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите на висши училища, Асен Марков, гл.секретар на Министерството на младежта и спорта, Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, Велина Белева, зам.-кмет на район „Студентски“, представители на ръководствата на висши училища сред които и от НСА - проф. Николай Изов, зам.-ректор по учебната дейност и проф. Кирил Андонов, помощник-ректор.

„Спортът трябва да върви ръка за ръка с образованието, защото спортът гони върхове. Вземайте пример от тези, които имат високи цели“, призова зам.-министър Николов в приветствието си.

„Поемаме ангажимента да организираме игрите и нека победят най-достойните“, заяви ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, приемайки преходното знаме от проф. Иван Въшин, ректор на Тракийския университет в Стара Загора – домакин на предходната универсиада. За оказаната подкрепа в развитието на студентския спорт и принос към игрите организаторите от АУС връчиха почетен знак на своите партньори. Сред наградените бе и ректорът на НСА проф. Гешев.

Церемонията по откриването продължи с демонстрации на спортовете, включени в състезателната програма и танцови изпълнения на фолклорен ансамбъл „Българе“.

Най-мащабното национално университетско спортно събитие ще продължи до 17 май с участието на общо 1450 студенти от 27 висши училища, които ще премерят сили в 15 спорта – баскетбол, баскетбол 3x3, волейбол, джудо, карате, катерене, кик бокс, лека атлетика, ориентиране, плажен тенис, плуване, тенис на корт, тенис на маса, футбол и хандбал.

 
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share