НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"
Картинка 11967467 Картинка 8875184 Картинка 5388072 Картинка 2893666 Картинка 6788482 Картинка 6018513 Картинка 5798207 Картинка 8852866 Картинка 10023862 Картинка 7473131

С финал на международна спортна конференция и детско състезание по лека атлетика приключи Европейска седмица на спорта 2017

Публикувано на 02 октомври 2017

На 30 септември 2017, в Домът на Европа в София, България се проведе вторият ден на Международна конференция “European everyday of sport”. Събитието представлява финална фаза от проект по програма Еразъм+ (572647-EPP-1-2016-1-BG-SPO-SCP) и има за цел да промотира Европейска седмица на спорта 2017 сред Европейските граждани, със специален фокус върху младите хора. В двата дни взеха участие над 120 експерти в сферата на спорта, образованието, здравеопазването, младежта, както и представители на медиите от 11 държави.

Във втората част на конферентното събитие бяха представени добри практики по реализирани кампании и инициативи в сферата на спорта, като европейската антидопинг инициатива „JUST SPORT”, във връзка с която Верица Манце от Хърватска сподели интересна информация за използването на забранени субстанции в сферата на спорта за здраве. Стефка Джобова от НСА „Васил Левски“ представи резултатите от проект „Get Wet”, който се фокусира върху привличане на вниманието на гражданите към водните спортове. Участниците имаха възможност да разгледат и постерната сесия, в която бяха представени пет изследвания на спортни специалисти от България и чужбина. Участниците научиха повече за физическата активност при паневритмията от Людмила Червенкова /НСА/ и за възможностите за набиране и управление на доброволци от Отт Парна, председател на Световно движение на доброволците в спорта.

След приключване на конферентната част на 30 септември 2017, участниците имаха възможност да се насладят на детски спортен празник, който зарадва 140 деца на възраст 5 – 12 години и им показа магията на спорта. Малките атлети бяха наблюдавани и наградени от проф. Пенчо Гешев, ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“, която беше домакин на проявата, проф. Апостол Славчев, заместник – ректор, проф. Стефан Стойков, ръководител катедра „Лека атлетика“, Тереза Маринова, олимпийска шампиона и преподавател в Академията. Спортната надпреваря бе организирана от Ивайло Лазаров, преподавател в катедра „Лека атлетика“ и треньор в Клуб Лека Атлетика при Спортната Академия /КЛАСА/. Децата се срещнаха и с Мирела Демирева, сребърна медалистка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

В първият ден на събитието старт на дебатите в конференцията даде ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. В дискусиите се включиха над 100 участници и партньори по проекта от България, Хърватия, Унгария, Италия, Литва, Полша и Словакия. Приветствия към тях отправиха заместник – министърът на младежта и спорта Ваня Колева, заместник-министърът на Българското председателство на съвета на ЕС Моника Панайотова, парламентарният секретар на Министерството на образованието и науката Йорданка Петрова и Йоанна Дочевска – председател на „Асоциация за развитие на българския спорт“, която е организатор на събитието. Участниците бяха приветствани с видео послание от Европейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич. В конференцията се включиха директорът на дирекция „Иновации, международно сътрудничество и спорт“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева и зам.-ректорът на Националната спортна академия проф. Татяна Янчева.  Официалните гости се обединиха около посланието, че крос-секторния подход е ключов във възпитаването на навици за здравословен начин на живот европейските граждани.

Г-жа Вера Керпанова от Изпълнителна агенция „Култура, Образование, аудиовизия и култура“ запозна участниците в възможностите, които предоставя програма „Еразъм+“ Спорт, а добрите практики, които се реализират по програмата в България представи Ясен Спасов - началник отдел „Младежки дейности“ в Център за развитие на човешките ресурси, който е национална агенция по програмата, като на събитието присъства и г-жа Татяна Калканова, изпълнителен директор на центъра.

Г-жа Виктория Славкова от дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" представи реализираните дейности от страна на Министерство на младежта и спорта в рамките на Европейска седмица на спорта 2015 и 2016, а Тарик Аянович – доброволец в „Асоциация за развитие на българския спорт“ по програма Европейска доброволческа служба презентира добрите практики, които са събрани по проект “European everyday of sport”.

Роберто Солинас /Италия/ и Лила Недезки /Унгария/, които са и партньори по настоящия проект представиха добри практики в сферата на интеграцията чрез спорт и развитието на доброволчески дейности в образователната система. Отговорните за политики и експертите от България и чужбина имаха възможност да обменят виждания за повишаването на възможностите за спорт и физическа активност на европейските граждани.

Събитието се излъчваше на живо във фейсбук в страницата на „Асоциация за развитие на българския спорт“ и може да бъде гледана от всички, които имат интерес и на наличните видеа, които вече са публикувани.

Партньори на събитието в България са: Представителството на Европейската комисия в България, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, а основен медиен партньор е Българска национална телевизия.


Пълна информация: http://www.eusport.org/everyday_sport_conference
Предварителна програма: http://www.eusport.org/everyday_sport_conference/program
Работен език на конференцията: Английски език
Издание от конференцията: Сборник с доклади (ISBN номер)
Пълна информация за проект "EU Everyday of sport": http://www.eusport.org/
Добри практики за физическа активност #BeActive: http://www.eusport.org/good_practices

 

 

 

 

 


 
Facebook Twitter Share