НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев присъства на откриването на Националната универсиада

Първи титли и медали за нашите състезатели във вчерашния ден

Ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев бе сред официалните гости на откриването на Национална универсиада – Стара Загора 2017.

Церемонията се състоя на централния градски площад пред общината. До 14 май, в рамките на седем дни, над 1 300 студенти от почти всички висши училища в страната, ще премерят сили в 13 вида спорт - футбол, баскетбол, волейбол, лека атлетика, плуване, хандбал, тенис на корт, тенис на маса, карате, джудо, кикбокс, катерене и ориентиране. Община Стара Загора предостави безплатно цялата си спортна база за провеждането на състезанията и подпомогна провеждането на едно от най-мащабните спортни събития в страната.

Сред официалните лица на събитието бяха и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, старозагорският митрополит Киприан, ресорният зам.-кмет Красимира Чахова, областният управител проф. Веска Шошева, председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ проф. Любен Тотев, проф. Свилен Нейков, проф. Димо Гиргинов – член на управителния съвет на Асоциация за университетски спорт „Академик”, доц. Стефан Рибарски – помощник ректор на Тракийския университет, проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, Димо Неделчев и др.

Церемонията започна с демонстрации на различни видове спорт от ученици в Спортното училище „Тодор Каблешков“. Делегациите на висшите училища и официалните лица изслушаха националния химн на Република България, а председателят на Асоциацията за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров обяви Универсиадата за открита. Организатори са Община Стара Загора и Асоциацията за университетски спорт „Академик”, с подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката,Тракийски университет, Банка ДСК, Български спортен тотализатор, БОК и др.

Официалните гости на церемонията по откриването получиха почетни знаци на Асоциацията за университетски спорт. Развлекателната програма, в която участваха ученици от класовете по актьорско майсторство и драматичен театър на Националното училище по музикални и сценични изкуства“ Христина Морфова“, ансамбъл „Загорче“ и студентска група по латино танци, завърши с голямо кръшно хоро и пищни фойерверки.

След Стара Загора 2017 ще бъдат определени българските участниците в Световните летни университетски игри, които предстоят през август в Тайпе.

9 май – обзор

През деня отборите на НСА се представиха отлично и започнаха с медали. Илияс Судлякос и Рената Петкова извоюваха златен медал на гюле. Ива Александрова, Ивона Сураджиева, Галина Николова, Маргарита Тодорова бяха най-бързи и също се окичиха с титлата в дисциплината 4х100 жени.

Сребърни медали взеха Иво Вачев и Галина Николова в скока на височина, Алекс Василев в дисциплината 800 м мъже и Анна Чиприянова на гюле. Пламен Петков в скока на височина и Ива Александрова на 100 м жени и на скок на височина пък достигнаха до бронза.

Мъжете от волейболния ни отбор спечелиха безапелационно и втората си среща с 3:0 срещу УНСС. Днес им предстои двубой с отбора на Пловдивския университет, а жените ще излязат срещу УНСС.

НСА е начело в двубоите по тенис. Във вчерашния ден мъжете ни победиха Техническия университет с 3:0, а жените отново с 3:0 сразиха СУ и УНСС. Днес те играя с Техническия университет, а мъжете с УНСС.

В дисциплината спортно катерене отново доминира отборът ни, а с титлата се окичи Васил Цветков. Другите ни представители Цветомир Георгиев и Кристиян Димитров се класираха съответно на второ и трето място при показател Трудност.

Баскетболистите ни победиха отбора на Софийски университет с над 20 точки, а днес от 20:00 очакват Великотърновския университет.

Общо 3 титли и 8 медала взеха и плувците ни в първия си състезателен ден.

Никол Кошеджийска извоюва златни медали в дисциплините 50 м. бътерфлай и 100 м. съчетано. В дисциплината 100 м. съчетано другата ни представителка Таня Лапунова остана втора. Златен медал взе и женската ни щафета в свободния стил, а мъжете стигнаха до второто място в същата дисциплина. Сребърни медали спечелиха Симона Палазова на 50 м. бътерфлай, Мариян Недков също на 50 м. бътерфлай и Теодоси Чернев на 50 м. гръб.
   Всички


Сподели във Facebook Twitter Share