НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ "ВАСИЛ ЛЕВСКИ"

Медалисти в спортното катерене и хандбала в Национална универсиада София 2018

За втора поредна година Национална спортна академия е комплексен шампион в спортното катерене. Дисциплината се провежда за втори път, като част от календара на Националната универсиада, организирана от АУС "Академик". Втори при мъжете са Софийският университет, в тройката се наредиха още спортните катерачи от Академия на МВР.

Момичетата от СУ "Климент Охридски" показа характер в тази екстремна дисциплина и грабнаха златото. Малко бързина и точки не достигнаха на състезателките от УНСС и за тях останаха сребърните медали. Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" също участва с добри катерачи и успя да вземе бронза при жените. Купите и медалите на всички тях връчи проф. Николай Изов – заместник ректор на НСА.

В Националния шампионат по спортно катерене участваха около 60 състезатели. Шампионатът се проведе в две дисциплини - скорост и трудност. "Нивото на състезанията беше доста добро, участваха университети от цяла България. Маршрутите за скорост и трудност бяха определени изключително точно, тъй като за състезанието съдейства и Клубът по спортно катерене към НСА, преподаватели и студенти. Радостно е, че спортното катерене влиза в програмата на повечето университети", посочиха организаторите. Стана ясно, че предстои изграждане на стена и в Русенския университет. "Кръгозорът на този вид спорт ще се разширява все повече и за в бъдеще се очакват по-голям интерес и все повече участници ", споделиха още те.

Състезанието по спортно катерене се проведе в НСА, където се намира най-голямата и комплексна стена от всички университети, които имат такива изкуствени съоръжения.

За разлика от друга година, двата финални мача при мъжете и жените в хандбала бяха на изключително високо спортно-техническо ниво. "И двете срещи бяха оспорвани, без инциденти, преминаха в изключително академична спортна атмосфера", бе коментарът на участниците в турнира по хандбал. Отборът на НСА при жените се срещна с момичетата на Великотърновския университет, по-голяма част от които играя в "А" група от отбора на "Етър". Силният отбор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" тази година взе златната купа, а отборът на НСА остана втори. С бронз в тройката се наредиха и момичетата на Софийския университет.

При мъжете НСА не отстъпи първото място, побеждавайки състезателите на МУ - Варна. В отбора на Медицински университет - Варна участваха шестима състезатели от Германия, които със своите умения и качества значително повдигнаха нивото на турнира. Отборът по хандбал на Технически университет - София също спечели отличие – бронзовите медали.

Медалистите в турнира награди проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА "Васил Левски". Миналогодишните шампиони по хандбал бяха жените на "Локомотив" – Пловдив и мъжете на НСА.

Пресцентър Асоциация за университетски спорт "Академик"
17.05.2018 г.
Всички


Сподели във Facebook Twitter Share